Diplomat Michael Žantovský

Diplomat Michael Žantovský | foto: ČTK

Slib Williama a Kate jsem odezíral z jejich rtů, líčí velvyslanec Žantovský

  • 16
Velkolepou svatbu prince Williama a Catherine Middletonové sledovalo ve Westminsterském opatství na dva tisíce hostů, mezi nimi i český velvyslanec Michael Žantovský. Slib slyšel dokonale z úst přednášejícího, snoubencům spíše odezíral ze rtů.

Jak na vás působil slavnostní obřad ve Westminsterském opatství?
Obřad byl každopádně velkolepý, měl skvělou choreografii a byl dobře zorganizovaný. Myslím, že každý si z něj odnášel dobré dojmy.

Jak daleko od oltáře jste seděl a vedle koho?
Spolu s dalšími kolegy z diplomatického sboru jsme seděli v jižní lodi chrámu, asi deset patnáct metrů od místa, kde se konal obřad. Mými sousedy byli velvyslanci Islandu a Zambie. Zasedací pořádek se řídil podle data předání pověřovacích listin.

Z deseti metrů jste patrně měli dobrý výhled.
No, ono tam bylo hodně lidí, ale snažili jsme se.

Jak jste slyšel manželský slib královského páru?
Samotný obřad byl slyšet velmi dobře. Manželský slib byl slyšet výborně v podání předčítajícího, v podání obou novomanželů jsem musel víceméně odezírat ze rtů.

Princ William si vzal Kate

Políbili se hned dvakrát

Zela ve vašich řadách i prázdná místa? Někteří diplomaté se omluvili, jiným Buckinghamský palác pozvání zrušil.
Ano, třeba včera syrskému velvyslanci v souvislosti s krvavými událostmi v jeho zemi. Při obřadu ale nikde nezůstala neobsazená místa. Všechny změny byly předem vyřešeny, takže když jsme přišli na místo, byla tam místa jen pro ty pozvané.

Provázela příjezd a odjezd hostů do opatství i zvýšená bezpečnostní opatření?
Před příchodem po nás bezpečnostní složky požadovaly, abychom se prokázali diplomatickým pasem. Ovšem pouze na začátku. Když královská rodina a novomanželský pár odešly, ostražitost bezpečnostních složek polevila.

Co jste dělal po obřadu vy?
Společně s dalšími diplomaty jsem odjel na recepci, kterou pořádal britský ministr zahraničí William Hague v Lancasterském paláci. Tam jsem šéfovi britské diplomacie poblahopřál a potom jsme sledovali průlet letadel na Buckinghamským palácem a dvojnásobný polibek novomanželů.

Vaše manželka se údajně vydala s fotoaparátem přímo ke královské trase v centru Londýna. Podařilo se jí "ulovit" nějaký pěkný snímek? 
Ano, moje žena vstala v pět hodin ráno a šla do ulic. A asi před hodinou jsem dostal textovku se slovy "Mám je!". Takže byla úspěšná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video