Školák našel v jeskyni starou lebku

  • 3
Žák základní školy z norského města Lofoten našel na exkurzi v místní jeskyni neobvykle tvarovaný kámen. Nakonec se z něho ale vyklubala stará lidská lebka, píše slovenský deník SME. Vědci její původ odhadují do mladší doby kamenné. Je tedy přibližně pět až šet tisíc let stará.

"Pod kamenem jsem objevil něco bílého a začal jsem kopat. Po lehkém poklepání to nevypadalo jako kámen. Když jsme to vykopal, viděl jsme, že je to lidská lebka," řekl jedenáctiletý Aleksander Johanssen norskému státnímu rozhlasu NRK.

"Lebka je výjimečně dobře zachovalá. Chybí jí jen několik zubů, ale jinak je neporušená," komentoval objev archeolog Geir Are Johnsen.

Lebka ležela blízko místa, kde odborníci při vykopávkách v letech 1969-71 našli další tři lidské pozůstatky z období mladší doby kamenné, dodává slovenský deník.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video