Loňská oslava Nového roku na Trafalgarském náměstí byla ve znamení nadcházejícího brexitu. (10. prosince 2020) | foto: AP

Londýn ruší oslavy Nového roku na Trafalgar Square. Následují další metropole

  • 14
V souvislosti s pandemií a vysokými počty nově nakažených reaguje Londýn zrušením tradičních silvestrovských oslav na Trafalgarském náměstí. Nahradí je speciální pořad stanice BBC, který se z ikonického londýnského místa bude vysílat. Nepořádat silvestrovské oslavy se rozhodla také další města.

Původně se měla na Trafalgarském náměstí konat silvestrovská oslava s účastí až 6 500 lidí. „Mnohé Londýňany to asi zklame, ale musíme zavést účinná opatření, abychom zmírnili šíření viru,“ uvedl v pondělí starosta britské metropole Sadiq Khan. 

Poukázal při tom, že denní přírůstky koronavirové nákazy jsou v Londýně i ve zbytku Británie „rekordní“. Podle něj je nutné předejít tomu, aby zdravotnická zařízení byla přehlcená.

Britské úřady v úterý ohlásily bezmála 92 tisíc nových případů nákazy koronavirem, což bylo druhé nejvyšší číslo od začátku epidemie, uvedla agentura Reuters. Nových případů varianty omikron bylo 8 000. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo za poslední den 44 lidí.

Akce ruší i v dalších zemích

Silvestrovské oslavy letos omezí i Nizozemsko, kde platí do 14. ledna lockdown. Během něj musí zůstat zavřené obchody, které neprodávají nezbytné zboží, dále bary či posilovny. Domácnosti mohou přijímat jen dva hosty, o svátcích čtyři. Premiér Mark Rutte opatření označil za „nevyhnutelná“.

Veřejné oslavy a ohňostroje na Silvestra zakážou také ve Francii. V rámci zpřísňování opatření to v pátek oznámil francouzský předseda vlády Jean Castex. Francouzům doporučil, aby se před oslavami konce roku nechali otestovat, i když jsou očkovaní. Francie zároveň od ledna zkrátí lhůtu mezi druhou a třetí dávkou očkování proti covidu-19 z pěti na čtyři měsíce.

Na rostoucí počty nových případů koronaviru reagovalo také Švédsko, které od čtvrtka zpřísní opatření týkající se omezení kontaktů mezi lidmi. „Musíme přijmout společně odpovědnost a přizpůsobit se nové realitě,“ vyzvala v úterý švédská premiérka Magdalena Anderssonová. 

V restauracích a hospodách bude povoleno obsluhovat jenom sedící hosty a mezi jednotlivými skupinami lidí bude muset být nejméně metrový odstup. Anderssonová připustila, že nová pravidla v praxi znamenají, že letos nebude možné pořádat silvestrovské oslavy v klubech. 

Na akcích ve vnitřních prostorech, kde se sejde více než 500 lidí, bude nutné se prokázat dokladem o očkování proti covidu-19. Na soukromých sešlostech bude moci být nejvýš 50 lidí.

Opatření bude po Vánocích zpřísňovat také Skotsko. Tamní premiérka Nicola Sturgeonová v úterý řekla, že od 26. prosince se omezí maximální počet účastníků hromadných akcí. 

Brazilská města Sao Paolo a Rio de Janeiro rovněž zrušily své tradiční oslavy. 

V neděli starosta města New York Bill de Blasio naznačil, že úřady by mohly přehodnotit ohlášený návrat letošní velkolepé silvestrovské oslavy na náměstí Times Square.

31. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video