Svět přivítal nový rok 2015. Slavilo se v Japonsku i v Německu

  • 89
Svět se přehoupl do nového roku. Už v 11 hodin oslavili příchod roku 2015 ostrované z Polynésie. Ohňostroje postupně rozzářily i Nový Zéland, Austrálii a východní část Asie a postupně pak i Moskvu a evropské státy.

Úderem poledne středoevropského času vyvrcholily novoroční oslavy na Novém Zélandu. Oba jeho ostrovy slaví naráz, šampaňské teče ve Wellingtonu a Aucklandu na severu i v Christchurch na jihu. Druhé zmíněné město se pyšní nejvyšší stavbou na jižní polokouli. Tamní Sky Tower se tyčí do výšky 328 metrů a stala se i středobodem místní pyrotechnické podívané.

Ve dvě hodiny odpoledne se připojilo východní pobřeží Austrálie, kde statisíce lidí tradičně sledují ohňostroj nad operou v Sydney. Redakce iDNES.cz ho čtenářům zprostředkovala v přímém přenosu.

Podívejte se na ohňostroj ze Sydney:

Ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času vstoupili do roku 2015 první obyvatelé Asie, slavilo se v Tokiu nebo jihokorejském Soulu. K oslavám se připojila i Severní Korea, v jejím případě však nový rok nenese pořadové číslo 2015, ale 104 - místní kalendář čučche se počítá od roku narození „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena.

Ohňostroj v severokorejském Pchjongjangu:

Pchjongjang příchod nového roku oslavil speciální poštovní známkou a státní zpravodajská agentura KCNA vydala seznam státníků, od nichž vůdce Kim Čong-un obdržel novoroční přání. Nechybí na něm vrcholní představitelé Kuby, Ruska, Číny, Laosu, Ázerbájdžánu nebo předseda ústředního výboru KSČM Vojtěch Filip.

Sedmnáctá hodina přinesla nový rok do Pekingu a Hongkongu, ačkoli pro Číňany je tradičně důležitější únorová slavnost - 19. února bude začínat jejich lunární rok Kozy.

Dvě hodiny před Prahou oslavila vstup do nového roku Moskva. Českou půlnoc jsme sdíleli s řadou dalších evropských metropolí, namátkou třeba s Berlínem, Paříží, Bruselem nebo Madridem. O hodinu později dorazil rok 2015 do Londýna.

Až šampaňské otevřou lidé z východního pobřeží Spojených států, bude v tuzemsku už šest hodin ráno. Tradiční novoroční koule se v tu chvíli snese na slavné náměstí Times Square v New Yorku, ve stejný okamžik bude slavit i Washington nebo kubánská metropole Havana.

Americká půlnoc se vzhledem k různým časovým pásmům protáhne na čtyři hodiny, v 10 hodin dopoledne středoevropského času ji jako poslední pevninská oblast Spojených států oslaví Aljaška. Rok 2014 definitivně skončí na Bakerově ostrově v Pacifiku. Půlnoc tam nastane ve čtvrtek hodinu po poledni středoevropského času.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video