Šéfa věznice obvinili z využívání. Od trestanců si nechal postavit dům i saunu

  • 13
Bývalého šéfa nápravného zařízení na Sibiři obvinili z využívání nucené práce vězňů. Nechal si od nich postavit letní dům se saunou, garáží a altánkem. Informovala o tom stanice Rádia Svoboda/Svobodná Evropa s odvoláním na lidskoprávní projekt Gulagu.net.

Andrej Vereščak, bývalý velitel vězeňské kolonie číslo 15 v Angarsku v Irkutské oblasti, si nechal přes prostředníka postavit dům od asi padesátky vězňů. Prostředníkovi daroval za jeho služby srub, který také zbudovali téměř zdarma vězni. 

Vereščak si nechal od vězňů vyrobit i nábytek, a dokonce i stolní hry včetně šachů. V domě postaveném vězni nyní podle výpovědí svědků žije.

V únoru provedly úřady v návaznosti na stížnosti příbuzných vězňů v trestaneckém zařízení kontrolu a zahájily trestní stíhání kvůli mučení vězňů.

V březnu pak bylo zveřejněno svědectví muže, který za použití násilí vynucoval z vězňů přiznání o jejich účasti ve vzpouře v tomto zařízení v dubnu roku 2020. Při povstání tehdy utrpělo zranění zhruba 300 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video