KLDR předala Američanům ostatky vojáků padlých v Korejské válce

  • 29
Severní Korea předala Spojeným státům část pozůstatků amerických vojáků, kteří na poloostrově padli v letech 1950-1953 v Korejské válce. Uvedl to Bílý dům. Pchjongjang tak plní slib, který dal v červnu na summitu v Singapuru severokorejský diktátor Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Ten Kimovi na Twitteru poděkoval.

Letoun amerických ozbrojených sil, který podle zprávy jihokorejské agentury Jonhap k vyzvednutí ostatků odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Podle válečných historiků jsou na území KLDR ostatky celkem asi 5 300 amerických vojáků. Jihokorejské zdroje uvádějí, že nyní jich bylo ze severu převezeno 55.

Americký prezident Donald Trump událost označil za obrovský moment pro spoustu rodin. „Děkuji, Kim Čong-une“, napsal Trump na Twitteru.

Formální ceremoniál návratu ostatků se na letecké základně uskuteční 1. srpna.

Za korejské války padlo celkem asi 36 000 Američanů. Dalších 7 000 bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. K zatím poslednímu předání ostatků došlo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

27.července 2018 v 05:50, příspěvek archivován: 27.července 2018 v 06:33

The Remains of American Servicemen will soon be leaving North Korea and heading to the United States! After so many years, this will be a great moment for so many families. Thank you to Kim Jong Un.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video