Joe Arpaio na tiskové konferenci zpochybnil pravost rodného listu Baracka Obamy

Joe Arpaio na tiskové konferenci zpochybnil pravost rodného listu Baracka Obamy

Šikanoval Hispánce, obviňují „nejtvrdšího šerifa“ USA

  • 96
Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo arizonského šerifa Joea Arpaia, který se prohlašoval za nejtvrdšího šerifa v zemi. Podle federálních úřadů se Arpaio při svém tažení proti nelegálním přistěhovalcům dopouštěl diskriminace a bezdůvodně zatýkal i ty Hispánce, kteří nic neprovedli.

Ministerstvo spravedlnosti podle agentury AP tvrdí, že Arpaio a jeho podřízení si při dopravních i jiných kontrolách přednostně vybírali Hispánce a často je bezdůvodně zadržovali. Ve věznici pak Arpaio zakazoval Hispáncům mluvit mezi sebou španělsky a nutil zadržené nosit růžové spodní prádlo, aby je tak ponížil.

"To všechno představuje zneužívání pravomocí. Arpaio se svými zaměstnanci nedodržoval ústavu, ignoroval zavedené policejní postupy, a dokonce se mstil těm, kteří ho veřejně kritizovali," uvedl mluvčí ministerstva. Zdůraznil také, že Arpaiova politika navíc nijak nepomohla omezit nelegální imigraci z Mexika.

Arpaio veškerou kritiku odmítá. Tvrdí, že obvinění vůči němu jsou politicky motivovaným útokem. Administrativa prezidenta Baracka Obamy se mu prý mstí za to, že zpochybňoval, že se Obama narodil na území Spojených států (o Arpaiově tvrzení, že Obama padělal rodný list, čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video