Sektářský princ se změnil ve vraha

  • 5
Ricky Rodriguez vyrůstal jako modla, jako princ obskurní náboženské sekty vyznávající sexuální nevázanost. V mládí si prošel intenzivním pohlavním zneužíváním. Vše ukončil před 14 dny, kdy podřezal jednu ze sektářských předaček a potom si v poušti vpálil kulku do hlavy.

Rodrigueze znali lidé spíše jako Davidita, zřejmě osvojeného syna Davida Berga, zakladatele podivné sekty Děti Boha, která vedle nezřízeného sexu věřila v příchod apokalypsy, napsal britský nedělník The Observer.

Malého Rodrigueze vydávali rodiče za spasitele, prince či novodobého Ježíše. Byl to on, kdo měl v nauce Dětí Boha vyvést věrné z utrpení a zkázy. Něco se ale nepovedlo, protože v roce 2000 Davidito společenství opustil.

Prince zneužívali
Pravděpodobně už nemohl vydržet psychický tlak, který na něj byl vyvíjen. Podstatnou roli musely hrát také zážitky z dětství, neboť tehdy pětadvacetiletý muž tvrdil, že byl v mládí mnohokrát znásilněn a pravidelně pohlavně zneužíván.

Tomu by odpovídaly i některé výjevy z Knihy Daviditovy, kterou sekta vydala v 80. letech. Na fotografiích je malý Ricky vyobrazen při skupinovém sexu nebo při lascivních hrátkách s Angelou Smithovou.

Byla to tatáž Angela Smithová, kterou před dvěma týdny podřízl, když ji potkal v Arizoně. Chtěl se jí prý pomstít. Od svého odchodu z řad Dětí Boha několikrát hovořil o tom, že se musí udělat přítrž "tomu hroznému zneužívání dětí".

Děti Boha jsou Mezinárodní rodinou
Jenže prokázat sektě jakékoli nelegální praktiky bylo a je těžké. V roce 1994, po smrti zakladatele Davida Berga, se lídrem stala Rodriguezova matka Karen Zerbyová alias Matka Marie. Ta mimo jiné nařídila změnu názvu: místo Dětí Boha na Mezinárodní rodinu. Nyní má organizace na čtyři tisíce členů.

Rodriguezova vražda a sebevražda ale nejsou zdaleka jedinými stigmaty podle mnohých velmi nebezpečné sekty. Řada bývalých členů, kteří ji opustili v rozčarování, se více či méně úspěšně pokusila připravit o život. Mimo jiné i oba Rodriguezovi sourozenci.

Mluvčí Mezinárodní rodiny Claire Borowniková odmítá spekulace tisku, že Rodrigueze k hrůznému činu vedly ještě tragičtější vzpomínky z dětství. Poslední léta svého života údajně zcela propadl snaze pomstít se své matce, Smithová byla její blízkou spolupracovnicí.

"Udivuje mě nedostatek úcty k mrtvé Angele Smithové. Najednou to vypadá, jakoby viníkem byla zabitá, nikoli vrah," vzkázala Borowniková. "Chtějí z Rickyho udělat hrdinu, aby zakryli, že je to normální vrah," doplnila ji vrahova matka.

Ti, kteří podobně jako Ricky Rodriguez někdejšími Dětmi Boha prošli, ale varují, že je jeho čin vzhledem k praktikám sekty nepřekvapil. Nebylo totiž například výjimečné, když ženy byly nuceny k prostituci, jednak aby získávaly peníze, jednak aby verbovaly nové členy. "Byly to takové Ježíšovy šlapky," parafrázoval sektářská dogmata The Observer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video