Generál David Petraeus

Generál David Petraeus | foto: AP

Tajná služba CIA je bez šéfa, generála Petraeuse dohnala nevěra

  • 47
Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus rezignoval kvůli mimomanželskému vztahu. Petraeus požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta Baracka Obamu. Ten jeho rezignaci v pátek přijal, informovala agentura AP.

"Po tom, co jsem byl ženatý 37 let, jsem zklamal, když jsem byl nevěrný své ženě. Takové chování je neomluvitelné, jak pro manžela, tak pro vedoucího takové organizace, jakou CIA je," uvedl v oficiálním prohlášení Petraeus.

V čele CIA nahradí Petraeuse jeho dosavadní zástupce Michael Morell. Mluvčí Bílého domu Jay Carney novinářům vzkázal, že prezident Obama považuje Petraeusovu práci za excelentní.

"Daveovo rozhodnutí je pro nás velkou ztrátou, přicházíme o jednoho z nejrespektovanějších lidí v této organizaci," prohlásil James Clapper, šéf amerických zpravodajských služeb.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney neposkytl k rezignaci Petraeuse žádné podrobnější informace. "Z kanceláře prezidenta k nám zpráva podobného ražení dorazila, o detailech však nemohu hovořit," uvedl Carney.

Petraeus je bývalým americkým generálem a v minulosti velel například Mezinárodním bezpečnostním podpůrným silám v Afghánistánu. Účastnil se také vojenských operací v Bosně a na Haiti. V letech 2007 až 2008 se účastnil také války v Iráku. Šéfem CIA se Petraeus stal 6. září 2011, v této funkci nahradil současného amerického ministra obrany Leona Panettu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video