Vůdce krajně pravicového uskupení Proud Boys Enrique Tarrio na demonstraci ve...

Vůdce krajně pravicového uskupení Proud Boys Enrique Tarrio na demonstraci ve Washingtonu (14. listopadu 2020) | foto: Profimedia.cz

Šéf Proud Boys dostal pět měsíců vězení. Spálil transparent Black Lives Matter

  • 331
Šéfa amerického krajně pravicového uskupení Proud Boys Henryho „Enriqua“ Tarria poslal soud v pondělí na více než pět měsíců za mříže. Během loňské demonstrace na podporu exprezidenta Donalda Trumpa zničil transparent Black Lives Matter, strhl ho z černošského kostela ve Washingtonu a následně spálil. Měl u sebe také dva nelegální velkokapacitní zásobníky ke střelným zbraním.

Tarrio byl zadržen jen dva dny před tím, než dav Trumpových příznivců, včetně členů Proud Boys a dalších extremistických skupin, vtrhl 6. ledna do sídla Kongresu, kde zákonodárci zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

Tarrio soudu řekl, že hluboce lituje svého počínání, které označil za „vážnou chybu“. „To, co jsem udělal, bylo špatné,“ řekl Tarrio během přelíčení. Obviněn byl z poškození majetku metodistického kostela Asbury United, který navštěvují převážně Afroameričané, během demonstrace, která se konala 12. prosince.

Usvědčil jej snímek ze sociálních sítí, na kterém pózoval s transparentem v jedné a zapalovačem v druhé ruce. Činem se také pochlubil o pár dní později v rozhovoru s novináři z listu The Washington Post.

Pastor Ianther Mills řekl soudci, že šlo o „akt zastrašování a rasismu“, který komunitě způsobil „nezměřitelné a možná nenapravitelné škody“.

Vůdce Proud Boys byl minulý měsíc shledán vinným v obou bodech obžaloby. Nyní byl odsouzen ke 155 dnům ve vězení a k pokutě ve výši tisíce dolarů (asi 21 750 korun). Má také kostelu uhradit škodu, vyčíslenou na 347 dolarů (asi 7 550 korun).

„Tarrio jasně – úmyslně a pyšně – překročil mez dělící pokojný protest a shromáždění od nebezpečného a potenciálně násilného zločinného chování,“ řekl soudce podle agentury AP.

Tarrio již dříve zorganizoval několik demonstrací na Trumpovu podporu, jakož i protidemonstrace vůči akcím hnutí Black Lives Matter, protestujícímu proti policejnímu násilí.

Tarrio nebyl obviněn z útoku na Kapitol, sídlo Kongresu. Soudní záznamy podle AP nedávno odhalily, že Tarrio utajeně spolupracoval s vyšetřovateli poté, co byl v roce 2012 obviněn z podvodu při prodeji testů na cukrovku. Podle těchto záznamů pomohl vládě pohnat ke spravedlnosti více než deset dalších lidí, připomněla AP.

1. října 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video