Vyšinutý Francouz vnikl s puškou do školky a před dětmi se zastřelil

  • 2
Šedesátiletý muž se zastřelil před zraky asi desítky dětí v pařížské mateřské školce. Podle zpráv z policie měl psychické problémy a v minulosti se dopustil domácího násilí. Soukromá církevní školka leží v obvykle tiché a bezpečné čtvrti.

Muž zřejmě nebyl zaměstnancem zařízení. Půl hodiny před polednem vešel do vstupní haly školky La Rochefoucauld v ulici Cler a obrátil proti sobě zbraň s upilovanou hlavní. S dětmi byla právě jeden dospělý člověk, avšak nestihl zareagovat včas a děti odvést.

Policie zatím jméno mrtvého nezveřejnila, ale údajně ho zná. Podle francouzské rozhlasové stanice RTL bydlel ve čtvrti a před sebevraždou rozhazoval letáky se jmény Cahuzac a Montgolfier. První jméno zřejmě odkazuje na ministra rozpočtu Jérôma Cahuzaka, který letos odstoupil kvůli aféře s daňovými úniky, druhé na člena odvolacího soudu Érika de Montgolfier.

"Ten muž neměl se školkou nic společného, ale policie ho znala z případů domácího násilí spáchaného na manželce a vlastních dětech. Byl to duševně vyšinutý člověk," uvedla stanice RTL.

Do budovy, která je v luxusní čtvrti poblíž Eiffelovy věže a Invalidovny, se dostal bez problémů. Pro děti byla na místě zorganizována psychologická pomoc. La Rochefoucauld je soukromé katolické zařízení, v němž je kromě školky také základní škola a lyceum.

"Je to klidná, bezpečná čtvrť. Žijí to hlavně lidé z vyšších vrstev," řekl BBC místní Matthew Fraser, který bydlí nedaleko školky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video