Prezident Donald Trump opouští Bílý dům, čtyři hodiny před inaugurací Joea...

Prezident Donald Trump opouští Bílý dům, čtyři hodiny před inaugurací Joea Bidena. (20. ledna 2021) | foto: AP

Americký Senát začne soudit Trumpa. Proces odstartuje 8. února

  • 250
Proces s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem začne v Senátu Kongresu Spojených států v týdnu od 8. února. Podle světových agentur to oznámil v noci na sobotu předseda senátní většiny Chuck Schumer.

Trump je obviněn z podněcování ke vzpouře. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se chystá předat Senátu ústavní žalobu (impeachment) na Trumpa v pondělí.

V druhém únorovém týdnu v Senátu začnou úvodní řeči v procesu impeachmentu s bývalým šéfem Bílého domu, přiblížila agentura AP. Schumer harmonogram oznámil poté, co se na něm podle televize CNN dohodl s Mitchem McConellem, jenž vede senátní republikány.

Trump je prvním americkým prezidentem, proti němuž zákonodárci vznesli ústavní žalobu dvakrát. V prvním případě šlo o vyšetřování jeho údajné snahy využít Ukrajiny k získání kompromitujících materiálů na nynějšího prezidenta Joea Bidena a jeho rodinu. 

Senát, který má v impeachmentu roli soudu, tehdy Trumpa tohoto obvinění zprostil. Ve druhém případě je žaloba reakcí na Trumpovy projevy k příznivcům, z nichž část letos 6. ledna zaútočila na Kapitol. O život přišlo pět lidí.

15. prosince 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video