Poražený Schröder

Poražený Schröder - Německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) komentuje neúspěch své strany ve volbách v Severním Porýní - Vestfálsku. (22. května 2005) | foto: Reuters

Schröder chce po prohře předčasné volby

  • 13
Německo zažilo obrovské překvapení. Kancléř Gerhard Schröder nabídl zemi předčasné volby. Reagoval tak na drtivou porážku, kterou jeho sociální demokraté utrpěli ve své volební baště. Tou až dosud byla spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Sociálnědemokratická SPD okamžitě převzala odpovědnost za neúspěch.

"Jakožto německý kancléř považuji za svou povinnost přesvědčit prezidenta Horsta Köhlera, aby co nejdříve vyhlásil volby do Spolkového sněmu," řekl Gerhard Schröder po ohlášení předběžných volebních výsledků.

Podle nich byla SPD v nejlidnatější spolkové zemi poprvé po 39 letech poražena křesťanskými demokraty (CDU).

Rychlost, s jakou na sebe německé politické špičky vzaly odpovědnost, vyrazila dech i německým reportérům. "Rozuměl jsem správně? Co jsi říkal? Nepřeslechl jsem se?" opakoval známý moderátor Peter Klöppel nevěřícně, když mu reportéři hlásili zprávu do studia.

Severní Porýní-Vestfálsko bylo se svými doly, ocelárnami a početnými voliči z řad dělníků dosud baštou sociální demokracie na západě Německa. Nyní tato její základna padla do rukou CDU. Zatímco SPD podle předběžných výsledků obdržela 37 procent hlasů, CDU dostala asi 45 procent.

V předčasných volbách chce Schröder opět kandidovat. Proti němu bude nejspíš stát šéfka CDU Angela Merkelová.

Volby důležité i pro Česko
Výsledky voleb v Německu jsou důležité i pro Česko, a to zejména z pohledu ekonomiky. Do Německa se vyváží nejvíc českého zboží.

Vysoké daně a velká sociální ochrana zaměstnanců, které by mohla pravice odbourat, jsou podle ekonomů hlavní brzdou německé ekonomiky. Její růst by se pozitivně projevil i v Česku.

Na druhou stranu německá pravice uplatňuje vůči novým zemím EU opatrnou politiku a není vstřícná ke zkrácení lhůt, které Čechům a dalším novým členům brání v práci v Německu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video