Sochy velbloudů, které byly vytesány do skalních stěn v Saúdské Arábie, jsou pravděpodobně nejstarším takto rozsáhlým zvířecím reliéfem na světě. (17. září 2021) | foto: Profimedia.cz

Reliéfy velbloudů v Saúdské Arábii jsou starší než pyramidy, uvádí studie

  • 21
Sochy velbloudů vytesané do skalních stěn v Saúdské Arábii jsou zřejmě nejstarším takto rozsáhlým zvířecím reliéfem na světě. S odvoláním na novou archeologickou studii o tom informuje zpravodajský web BBC.

Sochy velbloudů byly objeveny teprve v roce 2018. Archeologové tehdy odhadovali, že jsou 2 000 let staré. K tomu dospěli na základě srovnání nálezu s podobnými reliéfy v jordánském skalním městě Petra. Podle nové studie jsou však reliéfy velbloudů v Saúdské Arábii 7 000 až 8 000 let staré.

Odhadnout stáří skalních reliéfů je ale náročné. Na rozdíl od jeskynních maleb často neobsahují stopy organických materiálů, které by datování nálezu mohly usnadnit. Kamenné umění podobné velikosti je navíc v regionu vzácné.

S cílem přesněji odhadnout stáří kamenných velbloudů vědci zkoumali erozi, stopy po nástrojích a zvířecí kosti objevené u naleziště. Své závěry publikovali v odborném časopisu Journal of Archaeological Science.

Podle jejich závěrů jsou velbloudí reliéfy v Saúdské Arábii ještě starší než další významné starobylé památky včetně komplexu menhirů a kamenných kruhů Stonehenge, který byl vytvořen před zhruba 5 000 lety, či pyramid v Gíze, které jsou asi 4 500 let staré. Dokonce vznikly ještě před domestikací velbloudů, která byla spouštěčem hospodářského rozvoje v regionu.

V Peru objevili reliéf starý téměř 4 tisíce let, zobrazuje příchod deště

V době vzniku reliéfů vypadala krajina v regionu jinak. Místo současných pouští byla plná travnatých plání a jezer. K jakému účelu skulptury sloužily, není jasné. Podle vědců však mohly být místem setkání kočovných kmenů.

Archeologové rovněž poukázali na to, jak náročné před mnoha tisíci lety bylo vytvořit takové dílo. Mnoho z reliéfů je umístěných vysoko nad zemí, a to znamená, že jejich autoři pravděpodobně museli tvořit z lešení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video