(ilustrační snímek) | foto: Reuters

První Saúdské Arabky dostaly řidičáky, čtyři aktivistky jsou však ve vazbě

  • 106
Saúdská Arábie učinila významný reformní krok a v pondělí začala ženám vydávat řidičské průkazy. Řídit na silnicích ovšem budou moci až od 24. června. Nicméně čtyři aktivistky, které bojovaly za právo řídit, jsou stále ve vazbě. Usednout ženám za volant umožnil královský dekret z loňského září.

Mnozí rozhodnutí připisují dvaatřicetiletému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, který v zemi prosazuje zejména ekonomické reformy. 

Státní saúdskoarabská agentura SPA uvedla, že jako první průkaz dostaly ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Podle agentury AP jich bylo deset.

Tisíce Saúdských Arabek chtějí řídit taxíky, samotné muže vozit nebudou

Autoškoly pro ženy jsou v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí.

Království dosud ženám řídit automobil bez výjimky zakazovalo, avšak mnohé aktivistky zahájily kampaň neposlušnosti. Nechaly se fotografovat při jízdě a některé skončily ve vězení nebo s pokutami. V současné době jsou v zemi stále ve vazbě čtyři aktivistky, které bojovaly za právo řídit. 

Zákaz řízení automobilů Saúdským Arabkám komplikuje život. Mnohé rodiny musejí kvůli nákupům nebo dopravě žen do práce najímat řidiče, což je stojí nemalé peníze.

Archivní video: Ženy v Saúdské Arábii budou mít povolení řídit auto

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video