Húsíové oslavují narozeniny proroka Mohameda v jemenském hlavním městě Saná....

Húsíové oslavují narozeniny proroka Mohameda v jemenském hlavním městě Saná. (30. listopadu 2017) | foto: Reuters

Saúdská Arábie platí al-Káidě za pomoc ve válce v Jemenu, tvrdí AP

  • 97
Mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií v Jemenu využívá bojovníků teroristické organizace al-Káida, píše agentura AP s tím, že někteří teroristé dostávají zaplaceno za to, aby opustili své území. Koalice od roku 2015 pomáhá jemenské vládě v boji proti šíitským povstalcům a podporují ji i Spojené státy.

Agentura AP svá tvrzení, o nichž v pondělí přinesla podrobnou zprávu, zakládá na rozhovorech s dvěma desítkami jemenských státních zaměstnanců, vojenských velitelů, kmenových vůdců i několika členů al-Káidy. 

PŘEHLEDNĚ: Kde je Jemen, proč se tam válčí a proč nás to má zajímat

Většina z nich hovořila anonymně z obavy o svou bezpečnost. „Raději se spojíme s ďáblem, abychom porazili Húsíe (šíitské povstalce),“ odpověděli prý velitelé vládních jednotek poradci guvernéra provincie Táizz, když  je upozorňoval na to, že mají v jednotkách bojovníky al-Káidy. 

Tato teroristická skupina prosazuje radikální výklad sunnitské větve islámu, takže jejími nepřáteli jsou šíité. Ti jsou dominantní v Íránu, který v Jemenu podporuje právě povstalce proti vládě.

Zaměstnanci místní radnice města Táizz mimo jiné řekli, že místním velitelem vládních oddílů se stal loni i jistý Adnán Rúzik, bývalý člen al-Káidy, který byl předtím v oblasti znám jako únosce a vrah. Podle AP figuruje i na videu, na němž zabíjí klečícího muže. Rekrutovaný velitel údajně dostal za boje proti šíitům 12 milionů dolarů (asi 264 milionů korun) od jemenského ministerstva obrany. Rúzik to odmítl a řekl, že „v oblasti Táizzu al-Káida přítomna není“.

Pošleme tam dvacet bojovníků a vrátí se jich sto

Podle agentury Saúdská Arábie uzavřela řadu dohod s bojovníky al-Káidy, aby je donutila opustit ovládané území v Jemenu. Mnohdy jim přitom umožnila volný odchod i se zbraněmi a bojovým vybavením. O území pak velitelé koalice prohlašují, že ho osvobodili v rámci boje proti terorismu. 

Podle AP o těchto praktikách dobře vědí i někteří američtí činitelé. „Divil jsem se, proč na ně neútočí, koaliční stíhačky i americké drony byly nečinné,“ popsal jeden z kmenových vůdců, jak auta napěchovaná municí s maskovanými členy al-Káidy opouštěla letos v únoru oblast v provincii Šabva.

Vojáci v Jemenu slaví postup. Ovládli letiště ve městě Hudajdá

Dohody s teroristy podle AP koalice pod vedením Saúdské Arábie uzavírala už v roce 2015, kdy Rijád vstoupil do konfliktu v Jemenu na straně prezidenta Abdar Mansúra Hádího. 

Chaosu v Jemenu využívá místní odnož al-Káidy zvaná Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), která tam má podle odhadu USA asi šest až osm tisíc členů. Jejich počet ale roste, i díky tomu, že na frontě v boji proti Húsíům rekrutuje nové členy. „Pošleme tam dvacet bojovníků a vrátí se jich sto,“ sdělil agentuře AP anonymně jeden z velitelů al-Káidy prostřednictvím kódované mobilní aplikace.

„Někteří z americké armády dobře vědí, že podporou koalice v Jemenu pomáhají i tamní odnoži al-Káidy,“ řekl AP analytik Michael Horton, který se zabývá studiem terorismu. „Ale podpora SAE a Saúdské Arábie proti tomu, co USA vidí jako íránský expansionismus, má přednost před bojem proti al-Káidě,“ uvedl Horton.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video