Sarkozy chce prolomit pat kolem Lisabonské smlouvy

Sarkozy chce prolomit pat kolem Lisabonské smlouvy | foto: Reuters

Sarkozy chce do konce roku prolomit lisabonský pat

  • 3
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy představil priority francouzského předsednictví EU. Před plénem Evropského parlamentu řekl, že se pokusí vyřešit potíže s přijetím Lisabonské smlouvy. Dohoda by měla být hotová do konce roku.

"Francouzské předsednictví navrhne metodu a doufám, že i řešení, buď v říjnu, nebo v prosinci," prohlásil Sarkozy ve Štrasburku. Předtím uvedl, že EU se nesmí odsoudit k pasivitě.

Dodal, že pokud se institucionální reforma EU nevyřeší, nebude možné rozšiřovat klub nad rámec současných 27 členů. "Je povinností Evropy jednat," řekl.

Politici podepsali reformní smlouvu loni v prosinci v portugalském Lisabonu. Aby nabyla platnosti v roce 2009, musely by ji schválit všechny členské země. Proti se ovšem postavilo Irsko, které jako jediné vyhlásilo referendum. Ostatní země schvalují smlouvu v parlamentech. Ratifikační proces se zadrhl i v Česku, kde posuzuje kompatibilitu s právním řádem ústavní soud. čtěte Irové řekli "NE" smlouvě z Lisabonu 

Sarkozy prohlásil, že ještě během července pojede do Irska a pokusí se jednat, jak nastalou situaci řešit. Návrhy by měl nabídnout také irský premiér Brian Cowen, který s nimi v říjnu vystoupí na zasedání Evropské rady.

Francouzský prezident v každém případě vyloučil, že by mohlo dojít k vytvoření další smlouvy. Buďto členské státy schválí Lisabonský pakt, anebo EU pojede podle starší smlouvy z Nice. "Žádná nová smlouva nebude," řekl Sarkozy.

Francie se chopila předsednictví EU na začátku července. Po půl roce ji vystřídá Česká republika. - čtete Francie se ujala předsednictví EU

Institucionální reforma je nyní asi největší téma a bolest EU. Unie se při něm zabývá sama sebou a ztrácí ze zřetele další podstatné otázky. Sarkozy se přesto snažil ukázat, že francouzská agenda bude v následujícím půlroce mnohem širší.

O prioritách francouzského předsednictví nedávno informovaly Financial Times. Sarkozy podle nich chystá tvrdý přístup k imigrantům, na kterém by se země EU měly shodnout. Výsledný "Pakt o imigraci" by požadoval po imigrantech znalost "národních a evropských hodnot", obsahoval by požadavek vyplňování žádostí o azyl už v zemi původu a usnadňoval by deportační procedury. - čtěte Francie půjde proti imigrantům

Mimoto se chce věnovat otázkám klimatických změn a ve Štrasburku zmínil i některá ekonomická témata.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video