Muži v Salisbury se udělalo zle, kvůli obavám z novičoku zasahovala policie

  • 76
Britská policie ve čtvrtek krátce uzavřela ulici v centru jihoanglického města Salisbury. Spolu se záchranáři byla přivolána k muži, kterému se udělalo nevolno. Poté, co byl vyšetřen v nemocnici, policie zátarasy zrušila a oznámila, že veřejnosti v této souvislosti žádné nebezpečí nehrozí.

Právě v jedné z restaurací v Salisbury počátkem března před otravou novičokem večeřel bývalý ruský agent pracující pro Brity Sergej Skripal se svou dcerou Julijí.

Na ulici Castle Street byli ve čtvrtek policisté a záchranáři přivoláni k muži, kterému se udělalo nevolno.

„V současnosti řešíme incident na Castle Street v Salisbury, který se týká muže kolem 30 let. Vzhledem k aktuálnímu incidentu v Salisbury a Amesbury přijímáme vysoce preventivní opatření, abychom zajistili bezpečnost veřejnosti,“ napsala večer policie jihoanglického města na Twitteru.

Zhruba po třech hodinách policisté zátarasy odstranili. Na Twitteru sdělili, že byli kolem 18:20 místního času (19:20 SELČ) do centra města přivoláni kvůli obavám o zdraví muže ve věku kolem třiceti let. Muž byl podle nich v nemocnici důkladně vyšetřen. „Nyní můžeme potvrdit, že není důvod k obavám ani o jeho zdraví a neexistuje ani širší nebezpečí pro veřejnost,“ dodala policie.

Podle BBC byly policejní zátarasy v okolí restaurace Zizzy, kde na počátku března jedli bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije před tím, než byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok.

Před dvěma týdny se ve městě Amesbury nedaleko Salisbury otrávil 45letý Brit Charlie Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová. Podle policie také přišli do styku s nervovou látkou novičok, zřejmě nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy zemřela, Rowley v úterý nabyl vědomí a není v kritickém stavu. Skripalovi se z otravy zotavili a nyní se nacházejí na neznámém místě.

Policisté v souvislosti s incidentem na Twitteru uvedli, že chápou, že jejich reakce mohla působit „znepokojivě“. Zároveň vyjádřili naději, že veřejnost rozumí, proč přijali taková preventivní opatření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video