V Irácké Basře vypukly na začátku týdne těžké boje

V Irácké Basře vypukly na začátku týdne těžké boje | foto: Reuters

Sadr vyzval příznivce ke klidu zbraní, odevzdat pušky ale nechce

  • 95
Irácký duchovní Muktada Sadr vyzval své příznivce ke klidu zbraní. Za pět dnů boje s vládními vojsky v Basře a dalších městech zemřelo na 300 lidí. Vláda klerikovu výzvu uvítala, odevzdání zbraní se ale zřejmě nedočká. Její ofenziva pokračuje.

Irácká vláda Sadrovo prohlášení označila jako pozitivní. "Věříme, že podpoří snahy irácké vlády o nastolení bezpečnosti," řekl ve státní televizi Al-Irakíja vládní mluvčí Alí Dabbagh.

Zastavení bojů ale v nejbližší době s největší pravděpodobností nenestane. Sadrův pobočník Hazem al-Araji řekl, že jeho stoupenci zbraně neodevzdají i přesto, že vláda se zaručila, že zastaví náhodné zatýkání Sadrových stoupenců.

"Zbraně odporu vládě nepředáme," řekl novinářům v Najafu poté, co předal Sadrovo vyjádření.

Boje nehodlá ukončit ani irácká vláda. Podle vládního mluvčího budou jednotky v ofenzivě pokračovat i přes Sadrovu výzvu. "Operace v Basře bude pokračovat a neskončí, dokud nedosáhne svých cílů. Není zacílená proti Sadrovým příznivcům, ale proti kriminálníkům," řekl dnes mluvčí.

Vládě nabídl Sadr stažení svých bojovníků z ulic za podmínky, že zastaví "nezákonné a namátkové útoky" proti jeho stoupencům, ukončí jejich masové zatýkání a vyhlásí všeobecnou amnestii pro vězně držené v káznicích bez obvinění.

"Vzhledem k náboženské odpovědnosti a v zájmu zastavení dalšího prolévání krve Iráčanů, udržení jednoty Iráku a ukončení rozeštvávání, které chtějí okupanti a jejich přívrženci rozšířit mezi iráckým lidem, vyzýváme k ukončení ozbrojené přítomnosti v Basře a všech dalších provinciích," stojí v prohlášení šíitského radikálního duchovního, které novinářům přečetli jeho pobočníci.

"Každý, kdo bude mít zbraň a bude útočit na vládní kanceláře, nebude jedním z nás," prohlásil Sadr. Podle něj slíbila vláda splnit všechny podmínky.

Boje se v Iráku rozhořely v úterý poté, co se vláda  rozhodla znovu převzít kontrolu nad druhým největším městem Iráku, Basrou. Tu nyní ovládají různé milice. Dosud byly cílem vládních akcí pouze Sadrovi stoupenci.

Irácký premiér Núrí Málikí prodloužil své ultimátum ke složení zbraní až do 8. dubna. Požaduje, aby se Sadrova skupina vzdala a výměnou nabídl vyplacení finančního obnosu za odevzdání silných a středních zbraní. Těm, kteří se nepodřídí, pohrozil "vážnými tresty".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video