Paul Rusesabagina byl ve Rwandě zadržen policií. (31. srpna 2020)

Paul Rusesabagina byl ve Rwandě zadržen policií. (31. srpna 2020) | foto: Reuters

Zachránci před genocidou hrozí vězení. Hrdinu Hotelu Rwanda viní z terorismu

  • 5
Úřady ve Rwandě v pondělí oznámily, že tamní policisté na základě obvinění z terorismu zadrželi manažera rwandského hotelu Paula Rusesabaginu. Ten v roce 1994 zachránil více než 1 200 lidí před genocidou. Podle jeho příběhu byl dokonce natočen i hollywoodský snímek Hotel Rwanda.

Dva policisté přivedli 66letého Paula Rusesabaginu v poutech na tiskovou konferenci na velitelství rwandského vyšetřovacího úřadu. Rusesabagina měl tvář zakrytou rouškou a nepromluvil. V minulosti však uváděl, že je ve Rwandě obětí pomluv.

„Rusesabagina je podezřelý z toho, že je zakladatelem, vůdcem, sponzorem nebo členem násilné ozbrojené teroristické skupiny (...), která operuje z různých míst v regionu a v zahraničí,“ uvedl mluvčí úřadu, podle kterého Rusesabagina čelí několika obviněním včetně těch z „terorismu, finanční podpory terorismu (...), žhářství, únosu a vraždy“.

Obviněný je ústřední postavou filmu Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě, kde bylo od 6. dubna 1994 během sta dnů pobito na 800 000 etnických Tutsiů a umírněných Hutuů. Film, který měl premiéru deset let po masakrech, pojednává o skutečné události, kdy Rusesabagina jako manažer luxusního hotelu využil kontaktů s elitními Hutuy a poskytl přístřeší bezbranným uprchlíkům. Zachránil jich 1 268. Ve snímku ho ztvárnil americký herec Don Cheadle.

Rusesabagina je dlouhodobým kritikem rwandského prezidenta Paula Kagameho. Po skončení konfliktu se odstěhoval do zahraničí a získal si mezinárodní uznání; v roce 2005 byl v USA oceněn tamním nejvyšším možným civilním vyznamenáním, Prezidentskou medailí svobody.

Ve Francii zatkli Rwanďana podezřelého z genocidy, USA na něj vypsaly odměnu

Ve Rwandě však vzbudil pozdvižení svými varováními o hrozbě další genocidy, tentokrát ze strany Tutsiů vůči Hutuům. Za tyto výroky ho kritizovali přeživší genocidy i prezident Kagame, podle kterého Rusesabagina tragédie zneužívá ke komerčnímu prospěchu.  

Rwandská prokuratura již v roce 2010 oznámila, že Rusesabaginu podezírá z financování teroristických skupin, tehdy však nebyla vznesena žádná obvinění. Podle rwandských úřadů hrál roli v řadě údajných útoků povstaleckého hnutí Národní osvobozenecké síly (FNL) na hranicích Rwandy a Burundi v roce 2018.

Genocida ve Rwandě v roce 1994 byla pětkrát horší než holokaust:

7. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video