Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (4. června 2021) | foto: Reuters

Rus stydící se za operaci na Ukrajině není správný Rus, soudí Kreml

  • 240
Rusové, kteří říkají, že se stydí za „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, nejsou skutečnými Rusy, prohlásil v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Skutečný Rus se nikdy nestydí za to, že je Rus,“ dodal.

Peskov tak reagoval na heslo, které se volně šíří mimo Rusko a tajnějším způsobem uvnitř jeho hranic. „Stydím se být Rusem,“ opakují lidé ve stále hojnějším počtu v souvislosti s invazí, která již trvá přes dva týdny..

„Pokud někdo říká takové věci, pak prostě není Rus,“ řekl Peskov. Mluvčí ruského prezidenta také podotkl, že protiruské nálady se na Západě nebezpečně rozbíhají a vyjádřil naději, že západní představitelé přestanou podněcovat lidi k „rusofobii“.

Činitel kritizoval také internetovou společnost Meta za to, že její platformyFacebook a Instagram dočasně povolí svým uživatelům psát výzvy k násilí namířené proti ruským vojákům. Z interní komunikace firmy vyplývá, že smazání by měly uniknout také komentáře volající po smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

V reakci Peskov pohrozil zákazem všech aktivit společnosti v zemi. „Doufáme, že (zpráva) se nezakládá na pravdě, protože pokud je pravdivá, budeme muset přijmout nejtvrdší opatření a ukončit činnost této společnosti v Rusku,“ uvedl Peskov.

„Jako důsledek ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně povolili některá politická vyjádření, která by jinak odporovala našim pravidlům. Jde například o výzvy k násilí jako ‚smrt ruským okupantům‘. Nicméně ani nadále nebudeme tolerovat výzvy k násilí proti ruským občanům,“ uvedla společnost Meta v prohlášení, o němž informuje agentura Reuters.

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj mezitím vyzval občany, aby v neděli v Moskvě a dalších ruských městech protestovali proti válce na Ukrajině.

Zastavme šíleného maniaka

„Šíleného maniaka (ruského prezidenta Vladimira) Putina teď nejrychleji zastaví ruští lidé, pokud se postaví proti válce,“ uvedl v pátek Navalnyj na Instagramu. „Musíte chodit na protiválečné manifestace každý víkend, i když to vypadá, že každý je paralyzovaný nebo vystrašený... Jste páteří hnutí proti válce a smrti,“ uvedl Navalnyj.

Rusové bojují hloupě, jejich těla necháme psům, říkají obránci Charkova

Podle organizace OVD Info, která monitoruje protesty, bylo na protiválečných demonstracích v Rusku od začátku invaze 24. února zadrženo přes 13 900 lidí. Navalnyj byl uvězněn loni poté, co se vrátil z Německa, kde se léčil z útoku nervově paralytickou látkou novičok. Podle agentury Reuters je Navalnyj schopen dávat příspěvky na sociální sítě prostřednictvím svých právníků a spojenců.

Ruské úřady daly v pátek Navalného tiskovou mluvčí Kiru Jarmyšovou na mezinárodní seznam hledaných osob a žádají její vydání ze zahraničí. Jarmyšová loni opustila Rusko poté, co jí soud uložil 18 měsíců vězení.  Podle soudu porušila hygienické normy v rámci proticovidových opatření svou účastí na jedné z demonstrací za Navalného osvobození.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video