Ruský prezident Vladimir Putin (21. dubna 2021) | foto: Reuters

Rusko omezí počet zaměstnanců na ambasádách „nepřátelských zemí“

  • 124
Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podepsal zákon, který omezuje počet místních zaměstnanců pracujících na zahraničních diplomatických misích. Nechal také vypracovat seznam "nepřátelských zemí", na které se omezení budou vztahovat. Jména konkrétních „nepřátelských“ států má vypracovat vláda.

Zákon zveřejněný na webových stránkách Kremlu zmocňuje vládu k přímému omezení nebo dokonce zrušení pracovní smlouvy se „státními orgány a státními institucemi zemí páchajících nepřátelské činy proti Ruské federaci“.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády.

Ministerstvo: Ruské počty jsou komplikací, ovlivní budoucí jednání o paritě

Rusko v odvetném kroku prohlásilo za nežádoucí 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. „Česká strana nazvala symetrickou odpověď Moskvy jako ‚neadekvátní opatření‘ a vyžádala si jejich návrat do čtvrtečních 13:00 moskevského času,“ napsala v pátek agentura TASS.

Moskva na požadavek Prahy nezareagovala, a šéf české diplomacie Jakub Kulhánek proto ve čtvrtek oznámil, že počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze srovná podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko dostalo čas na stažení pracovníků do konce května.

„Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu dříve vyhoštěných zůstalo sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků,“ uvedl ve čtvrtek Kulhánek. Prahu bude muset podle něj opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády s rodinami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video