Sobčaková oznámila kandidaturu v prezidentských volbách v březnu 2018. | foto: AP

Ruskou prezidentskou kandidátku Sobčakovou útočník polil a srazil k zemi

  • 112
Ruská prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková čelila v neděli v Moskvě napadení: při odchodu z oslav narozenin posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova ji útočník polil vodou a strčil do ní tak, že upadla.

O incidentu informovala agentura Interfax s odvoláním na samu kandidátku.„To je za Žirinovského!“ křičel útočník v narážce na nedávný incident v předvolební debatě, ve které Sobčaková chrstla sklenici vody do tváře svého rivala a nacionalistického předáka Vladimira Žirinovského. Ten jí zase vulgárně vynadal (více o incidentu zde).

Policii se za přispění Gorbačovovy ochranky podařilo útočníka zadržet. Ukázalo se podle serveru Newsru.com, že jím je Alan Dzucev, osobní asistent předsedy moskevského městského sněmu Alexeje Šapošnikova z vládní strany Jednotné Rusko. Jeho mluvčí později prohlásila, že Dzucev není „oficiální asistent“.

Prezidenta budou Rusové volit 18. března. Předvolební průzkumy slibují hladké vítězství stávajícímu šéfovi státu Vladimiru Putinovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video