Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mířil na mě pistolí. S přesunem Rusů vyplouvají na povrch další znásilnění

  18:15
Zatímco ruští vojáci opouštějí své pozice v okolí ukrajinské metropole a přesouvají se směrem na východ k Donbasu, na světlo se derou příběhy žen, na nichž se během okupace dopustili sexuálního násilí. Odborníci varují, že trauma způsobené používáním znásilnění coby válečné strategie povede v příštích letech k hlubokému utrpení napříč ukrajinskou společností.

Žena drží bílou vlajku, zatímco opouští ukrajinské město Irpiň. (10. března 2022) | foto: Profimedia.cz

„Ruský voják mě 13. března znásilnil ve škole, kde jsem se ukrývala se svou pětiletou dcerou, matkou a třináctiletou sestrou před ostřelováním. Bil mě, pořezal mě nožem na obličeji a na krku,“ popsala jednatřicetiletá učitelka Olga z obce Malaja Rohan v Charkovské oblasti.

Voják ji nejprve odvlekl ze sklepa do učebny ve druhém patře. „Donutil mě k orálnímu sexu. Celou dobu mi mířil na hlavu zbraní. Poté mě dvakrát znásilnil. Opakovaně mě fackoval, přiložil mi nůž k hrdlu a vyhrožoval mi,“ popsala Olga, které se druhého dne podařilo utéct do Charkova a vyhledat lékařskou pomoc. „Jsem ráda, že jsem naživu,“ uvedla žena.

Zatímco se ruští vojáci stahují z oblastí kolem ukrajinské metropole i dalších měst, aby zaměřili své válečné úsilí na Donbas na východě země, ženy se svěřují policii, médiím a lidskoprávním organizacím s ohavnostmi, kterých se na nich v předchozích týdnech okupanti dopustili.

„Skupinová znásilnění, brutální útoky se zbraní v ruce, znásilnění spáchaná před dětmi. Svědectví, která jsme shromáždili, představují nevýslovnou, záměrnou krutost a násilí vůči ukrajinským civilistům,“ uvedl Hugh Williamson z lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

„Místo lékárničky jsem hledala antikoncepci“

„Ruští vojáci rabují, znásilňují a zabíjejí,” uvedla v pondělí na Twitteru ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková, podle které je mezi obětmi znásilnění i desetiletá dívka, které ruští vojáci způsobili těžká vaginální a rektální poranění. „Udělali to ruští muži, které vychovaly ruské matky. Je to národ nemorálních zločinců,” napsala Vasylenková. 

Jednatřicetiletá Antonia Medvedčuková listu The Guardian popsala, že když se první den invaze probudila za zvuku bombardování, první věcí, kterou před odjezdem z Kyjeva popadla, byl balíček kondomů a nůžky, které by mohla v případě nutnosti použít jako zbraň na svou obranu. 

„Každou pauzu mezi zákazem vycházení a bombardováním jsem hledala nouzovou antikoncepci místo základní lékárničky,“ řekla. „Matka se mě snažila uklidnit, že toto už není taková válka jako za starých časů. Já jsem ale plakala, protože každá válka vypadá takto,“ dodala Medvedčuková.

HRW zaznamenala obvinění ze sexuálního násilí ze strany ruských vojáků také ve vesnicích v okolí Černihivu či Mariupolu.

„Na naši tísňovou linku nám volaly ženy, které hledaly pomoc, ve většině případů jsme jim ale nedokázali fyzicky pomoci, protože jsme se k nim kvůli bojům nemohli dostat,“ líčí Katerina Čerepachová z charitativní organizace La Strada Ukraine, která pomáhá obětem sexuálních útoků.

„Znásilnění je nedostatečně hlášený zločin a i v dobách míru. Obávám se, že to, o čem se dozvíme, bude jen špičkou ledovce,“ dodala.

Rusko je horší než Islámský stát, řekl ministr

Svět v neděli šokoval snímek pocházející z dálnice asi dvacet kilometrů od Kyjeva, na kterém jsou pod dekou těla jednoho muže a tří žen. Ženy na fotografii jsou nahé a jejich těla jsou částečně spálená. Snímek pořídil fotograf Michail Palinčak, jenž scénu označil za naprosto děsivou.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v neděli přirovnal Rusko k teroristickému Islámskému státu (IS). „Rusko je horší než IS. Tečka. Nemůžu spát kvůli všem těm obrázkům strachu a utrpení, kterými si moji krajané museli projít,“ prohlásil Kuleba a slíbil, že bude pro oběti válečných zločinů vymáhat spravedlnost u Mezinárodního trestního tribunálu. 

Znásilnili mě, zatímco syn vedle plakal. Zločiny Rusů se derou na světlo

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová v březnu zahájila první oficiální vyšetřování znásilnění. Jde o případ ženy, kterou u města Brovary znásilnili ruští vojáci poté, co zastřelili jejího manžela.

„Dali mi zbraň k hlavě a řekli, že ho zabili, protože je nacista. Oba mě poté znásilnili. Můj syn zatím hlasitě plakal ve vedlejší místnosti. Vojáci se dvakrát vrátili a znovu mě znásilnili,“ popsala žena, které se nakonec podařilo uprchnout. „Kdybychom to neudělali, zabili by nás,“ uvedla.

„Rusko má na základě mezinárodního práva povinnost nestranně vyšetřit údajné válečné zločiny svých vojáků,“ řekl Williamson z HRW. „Velitelé by si měli uvědomit, že pokud nepodniknou opatření proti znásilnění, může  je to učinit osobně odpovědnými za válečné zločiny,“ dodal.

Sexuální násilí ničí život celých komunit

„Bohužel, kdykoli muži v uniformách začnou útočit na civilisty, jsou to nevyhnutelně ženy a dívky, kdo trpí nejvíce, a konflikt na Ukrajině se neliší od jiných. Sexuální násilí se během konfliktů používá ke zničení životů nejen jednotlivců, ale i celých komunit,“ uvedla pro list The Independent Nadine Tunasiová z organizace Freedom from Torture.

„Je proto nezbytné, aby byla přijata opatření na ochranu přeživších a zajištění toho, aby byli pachatelé pohnáni k odpovědnosti,“ dodala. 

Zabíjeli lidi jen tak. Přeživší z Buče popisují teror pod ruskou okupací

La Strada Ukraine a celostátní síť Feminist Workshop spolupracují s regionálními úřady na distribuci informací o lékařské, právní a psychologické podpoře dostupné pro oběti sexuálních útoků a snaží se prchajícím ženám a dívkám najít bezpečné útočiště.

Jejich pracovníci se však obávají, že trauma způsobené používáním znásilnění coby válečné strategie povede v příštích letech k hlubokému utrpení napříč ukrajinskou společností.

„Když žena uteče, vypadá to, že je v bezpečí, daleko od zbraní a muže, který ji znásilnil,“ říká Saša Kantserová z Feminist Workshop. „Nese si v sobě ale trauma, které ji všude pronásleduje. Rozsah neštěstí, které se nyní na Ukrajině děje, je srdcervoucí,“ dodala Kantserová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...