Mášin osud vás vyděsí! Po apelu ruského zpěváka sál skandoval proti válce

  • 124
Ruský zpěvák Alexandr Ivanov ze skupiny Naiv během koncertu v Moskvě promluvil o pronásledovaní rodiny ruské školačky kvůli protiválečné kresbě. Otec samoživitel Alexej Moskaljov byl kvůli obrázku odsouzen ke dvouletému vězení. Dívku úřady umístily do dětského domova, poté si ji vzala do péče matka.

Video z koncertu zveřejnil na Twitteru ruský nezávislý web Mediazona. Ivanov v něm má na sobě tričko se jménem školačky. „Přátelé, využívám této příležitosti. Nemůžu to nechat být. Snažil jsem se tuto věc neřešit, ale nemohu,“ uvedl.

„Případ Máši Moskaljovové mě z nějakého důvodu nenechává v klidu. Možná kvůli tomu, že moje dcera je zhruba ve stejném věku. Dceři je 14 a Máše 13 let. Přátelé, chci vás poprosit, zjistěte si, co se stalo, podívejte se na Google. Budete zděšeni, co se stalo s Mášou a její rodinou kvůli kresbě, kterou namalovala v hodině výtvarné výchovy,“ řekl zpěvák.

Lidé v publiku reagovali na proslov potleskem a skandováním „Do prdele s válkou“.

Třináctiletá Maša nakreslila obrázek v dubnu loňského roku. Kresba s ženou, jež chrání dítě před ruskými raketami, doplněná o ruskou a ukrajinskou vlajku s nápisy „Ne válce“ a „Sláva Ukrajině“, tehdy pobouřila učitelku. Ředitel školy incident ohlásil úřadům.

Mašu později vyslýchala bezpečnostní služba FSB, jež si předvolala také jejího otce. Na jeho sociálních sítích objevila karikaturu prezidenta Vladimira Putina nebo komentáře podporující Ukrajinu.

Autorku protiválečného obrázku si odvedla matka, řekla Putinova „zlodějka dětí“

Moskaljov byl kvůli příspěvkům obviněn z diskreditace ruské armády. V březnu byl zadržen a umístěn do domácího vězení. Před soudem ale utekl do Minsku, kde byl o několik dní později dopaden.

Otce dívky také úřady obvinily, že dceru špatně vychovává. Maša tak skončila v dětském domově. Ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová ale později oznámila, že se dohodla s dívčinou matkou Olgou Sitčichinovou o předání dcery do její péče.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video