Putin slíbil námořnictvu třicet nových lodí, Ukrajinci jim poslali jiný dárek

  • 197
Ruský prezident Vladimir Putin na slavnostním ceremoniálu v Petrohradě k pravidelnému Dni ruského námořnictva slíbil 30 nových lodí. Ukrajinci zatím ale poslali ruským námořníkům jiný „dárek“. Jejich hackerům se podařilo jim poslat zprávy s videem zobrazujícím ruské námořní ztráty. „Přání“ obsahovalo též trojského koně.

„Vojenští námořníci okupantské armády dostali speciální přání na den ruského námořnictva. Předtím se ukrajinští hackeři dostali do systémů ruského systému masového posílání zpráv (reklamní spam),“ napsala ukrajinská vojenská rozvědka.

Ukrajinci poslali zprávy na komunikační platformy Viber, Telegram a WhatsApp. Přání obsahovalo video s útoky na ruské válečné lodi. Včetně úspěšného potopení křižníku Moskva, jednoho z nejponižujících okamžiků války pro ruskou vojenskou moc.

Ruští námořníci, včetně důstojníků, obdrželi i program typu „trojský kůň“, který posílal Ukrajincům data z ruských mobilů, včetně soukromých informací. „V současné době tok informací, včetně důvěrných informací, pokračuje,“ dodala rozvědka. Kromě toho ukrajinští hackeři zaútočili i na tři webové stránky ruských vládních institucí.

Nové informace o zničení křižníku Moskva: pomohlo počasí i ruské sebevědomí

Každoročního Dne ruského námořnictva, tradiční přehlídky vojenské síly, která se koná ve Finském zálivu a na řece Něvě v Petrohradě, se zúčastnilo pětačtyřicet lodí, ponorek a dalších plavidel. Přibližně 3000 příslušníků námořnictva se rovněž zúčastnilo přehlídky na souši, uvedl Kreml.

„Rusko sebevědomě realizuje rozsáhlé úkoly naší národní námořní politiky a důsledně buduje sílu našeho námořnictva,“ prohlásil na přehlídce Putin. „Jen v letošním roce se flotila rozroste o 30 lodí různých tříd,“ dodal. K ruské invazi na Ukrajinu, kterou Rusko nazývá „zvláštní vojenskou operací“, se Putin nevyjádřil.

Putin v doprovodu ministra obrany Sergeje Šojgua a vrchního velitele námořnictva admirála Nikolaje Jevmenova si před projevem prohlédl některé lodě z člunu na Něvě.

Podle Kremlu se akce zúčastnily čtyři hlavy afrických států a pět dalších afrických zemí vyslalo své zástupce. Ti byli pozváni po rusko-africkém summitu v Petrohradě, který skončil v pátek a na němž delegáti jednali o dodávkách obilí a případných mírových jednáních o Ukrajině.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video