Členové Národního hnutí mladých armádních kadetů (Junarmija) a námořní důstojníci na shromáždění podpory ruské invaze na Ukrajinu. (16. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusku dochází živá síla, nasazení mládeže do války je možné, míní rusista

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V souvislosti s válkou se objevuje množství informací o ruské armádě, které zveřejňují ukrajinské zdroje. Jednou z nich je zpráva, že Moskva chce do bojů povolat chlapce z mládežnické organizace Junarmija. „I takový scénář je možný,“ konstatuje Karel Svoboda, odborník na Rusko. Míra nejistoty je však v zemi výrazně vyšší než kdekoliv jinde, podotýká.

Ukrajinská média a po nich i některá další včetně českých přinesla zprávu, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu podepsal rozkaz, podle nějž bude moci Rusko do bojů na Ukrajině povolat i členy mládežnického hnutí Junarmija. Věřil byste takové informaci?
Samozřejmě může být součástí informační války ze strany Ukrajiny. Na druhou stranu jasně vidíme, že se původní ruské cíle a původní představa o válce na Ukrajině neplní. Rusko se snaží povolávat jak žoldnéře ze Sýrie, tak kadyrovce, kteří se nakonec ukázali jako nepříliš vhodní. A kromě nich i vojáky ze vzdálenějších oblastí Ruska. Vůbec bych se tedy zapojení Junarmije nedivil. Tvoří ji lidé, kteří jsou od dětství vychovávaní ve vojenské disciplíně.

Co je to přesně za jednotku a jak je velká?
To nedokážu odhadnout, ale sama Junarmija se chlubila až milionem členů. Jsou to děti od osmi let, které mají uniformy a podstupují vojenský dril.

Je to podobné, jako tady byly oslavy Prvního máje. Dovolím si říct, že na ruských oslavách nebyl nikdo, kdo by na ně šel spontánně. Bylo to secvičené.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video