Zklamaný ruský brankář Ivan Fedotov po porážce v olympijském finále hokejového...

Zklamaný ruský brankář Ivan Fedotov po porážce v olympijském finále hokejového turnaje (21. února 2022) | foto: AP

Těšil se do NHL, ale zřejmě narukuje. Brankáře Fedotova zadrželi u stadionu

  • 380
Měl namířeno do NHL, ale zřejmě má smůlu. V Petrohradě zadrželi ruského hokejového brankáře Ivana Fedotova, píší zahraniční média. Údajně se snažil vyhnout vojenské službě. Pětadvacetiletý sportovec chtěl rozvázat smlouvu s týmem CSKA Moskva a odletět do Spojených států. Co s ním bude dál, zatím není jasné.

Fedotov v květnu podepsal roční kontrakt s týmem Philadelphia Flyers, do USA už však zřejmě neodletí. Podle listu The New York Times jej zadrželi v pátek u stadionu a „pozvali“ do sídla armády, konkrétně do náborové kanceláře. Sportovec se nebránil, píše ruský web Fontanka.

Každý Rus by měl strávit rok v armádě a tomu se prý Fedotov snažil vyhnout. Žádost o dopadení mladého hokejisty dostaly petrohradské úřady přímo od vojenské prokuratury, která prý má pro své podezření dostatek důkazů.

Fedotov údajně nedávno řekl svým trenérům a vedení ruské sborné, že brzy svůj tým i svou zemi opustí.

Tým CSKA Moskva, za který dosud hrál, je klub ruského ministerstva obrany. Mladý hokejista je tak de facto voják, v armádě však zatím nesloužil. Teď se bude muset pravděpodobně zapojit. Zda ho velení vyšle i na Ukrajinu, zatím není jasné.

Ruský brankář odmítl medaili na krku. Nesmířím se, že není zlatá, řekl

Ruský trestní řád nicméně stanoví, že každému, kdo se vyhýbá vojenské službě, hrozí až dva roky vězení. „Víme o těchto zprávách a situaci prověřujeme. Teď ji neumíme víc komentovat,“ uvedl generální manažer amerického klubu Chuck Fletcher.

Krátce před válkou, do které Rusko v únoru zatáhlo Ukrajinu, se Fedotov „vyznamenal“ na zimních olympijských hrách v Pekingu. Po prohraném finálovém zápase s Finskem si na krk nepověsil stříbrnou medaili a porušil tak nepsanou hokejovou etiketu.

„Medaili jsme si vydřeli. Těžko se ale smiřuju s tím, že není zlatá, ale jen stříbrná,“ vysvětloval Fedotov po odchodu z ledu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video