Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Rusové převzali iniciativu a ukrajinská protiofenziva končí, spekuluje se

Estonská vojenská rozvědka tvrdí, že Rusové přebrali iniciativu na dvou úsecích fronty na Ukrajině, konkrétně v Luhanské a Doněcké oblasti na východě země, uvádí estonská stanice ERR. Ukrajinská protiofenzíva by podle intenzity palby mohla být u konce, spekuluje britský týdeník The Economist.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Ta válka k ničemu nevede? Ale máme-li tam dále posílat peníze měl by někdo garantovat, že se nevyhazuji Pánu Bohu do oken.

0 0
možnosti
Foto

Letošní snaha o vytlačení Rusa úspěch evidentně neměla. Jak to dopadne příští rok nikdo neví. Kolik asi ještě bude muset zemřít lidí než to hloupé zabíjení skončí?

1 0
možnosti
VK

je třeba nepřestat podporovat ukrajinské obránce Evropy před ruským rozpínavým fašismem. Sbírka na munici pro ukrajinské obránce: http://www.zbraneproukrajinu.cz

1 4
možnosti
LV

L33e96o59š 45V20a86c50e71k

11. 11. 2023 17:54

Od června se nic nemění, jen umírají lidé na obou stranách konfliktu. Přičemž Ukrajinců je výrazně méně. Rusko vyrábí více zbraní než celý západ, ekonomicky se žádná katastrofa v Rusku nekoná, zatímco u nás je to s průmyslem čím dál horší. A vůbec nejhorší je, že při troše diplomatického úsilí se tomuto dalo vyhnout. Ale to by si západ nesměl myslet že je pupkem světa, přitom kam vkročí tam to v dlouhodobém horizontu jen prohrává.

4 3
možnosti
DT

Nejhorší je, že Západ přes své zkušenosti s Ruskem, staré několik staletí, zase nalítl Rusku, že nechce válčit a i když do toho Západ dal enormní diplomatické úsilí, tak to stejně nepomohlo a Rusko si jde za svou kořistí, protože to je jediné, jak může existovat vnitřní smír v Rusku.

Rusko je navíc zvyklé, že když vytrvá, nebo po podepsaném míru zaútočí znovu, tak že území dobyde, a zbytečné oběti pak snadno dá na piedestal hrdinů, kdy je třeba mít jen zásobárnu zbraní a zásobárnu lidí.

1 2
možnosti
TV

T64o85m64a33s 54V33l48c60e37k

11. 11. 2023 16:36

Nejvíce mě baví ti , kteří obviňují Západ, že dodává málo zbraní a peněz a ječí něco o tom, že se EU nedokáže vyrovnat ani s muslimskými uprchlíky. A že proto Ukrajina prohrává. I kdyby Západ dával 3 x tolik, nic moc to nezmění. Rusko má vojenskou sílu ́téměř srovnatelnou s USA a stále o krapínek více než Čína. Evropské státy a USA by musely dát tolik zbraní, i lidského potenciálu, že by ohrozili vlastní bezpečnost a byla by z toho zřejmě i 3. světová válka. Tak by Ukrajina zvítězila. Samozřejmě tyto mocnosti mají rozum a ví, že to není žádoucí. Ukrajina dělá co může a mnohem více, ale ani početně na Rusko nebude stačit. Těm stačí v případě neúspěchů povolat pár divizí z dálného severu... anebo jiné armády...Finsko ani Japonsko Rusko nenapadne, to by byla 3 světová. A chtěl bych vidět ty hrdiny za klávesnicí, jak půjdou s těmi ještě dalšími dodanými zbraněmi bojovat na Ukrajinu. To stejné s letectvem, F16 mohou plnit především funkci obranou zbylého území. Rusko to území bude bránit všemi prostředky. Já bych to Ukrajině přál, aby aspoň část území dostala zpět. Ale Krym, Doněcká a Luhanská oblast, to ani nedává smysl. Jedině , že by pluk Azov vyvraždil většinu tamního obyvatelstva.

RankCountryPower Index1United States0.07122Russia0.07143China0.0722

2 2
možnosti
DT

Nejpravděpodobnější vývoj je, že Rusko se uzbrojí samo až ke zhroucení. Bez toho, že by někdo Rusko napadl.

1 3
možnosti
FM

S širokým úsměvem sleduji,že se ještě najdou tací kteří se po hlavě vrhnou do diskuzí s "Vševědem a tudíž znalcem všeho dění světa"..Zřejmě nováčci na stránkách iDNES...

0 0
možnosti
JJ

J40i44ř80í 69J10í52l35e95k

11. 11. 2023 8:59

ruSSácko žád "své" zbraně zpět ze všech rozvojových zemí, krade svým vkladatelům peníze a dává jim za to bezcenné dluhopisy, ale naši nefialoví a nezelení anóbrž rudí Giganti melou pořád svou

3 1
možnosti
DT

Fakta a události jim moc na ruku nejdou, tak se utěší přáním, to bych jim nebral :-)

Včera bavovna v Kotovně, doslova, výbušný materiál tuším pro granáty. Na druhou stranu Ukrajinci při zpomalených amerických dodávkách (a opožděných evropských) neredukují ruskou živou sílu dostatečně rychle, takže přibývá. Naštěstí si je Rusové účinně pálí v Avdiivce.

1 0
možnosti
DT

Na Ukrajině už je v zákopech mokro, bahno co jsem viděl na fotkách, jih nevím, ten by mohl být sušší. Rusové u Avdiivky včera opět masivně útočili, bez úspěchu. V místech lepší logistiky dokáží dostat materiál ze Severní Korey až na frontu, to je Luhanská a Doněcká oblast, kde mají iniciativu. V Záporoží ne, a u Chersonu už vůbec ne, pokračují obtíže Rusů účinně zasáhnout na levém břehu Dněpru, i když sil mají dostatek (jen jinde). Možná Rusové nechtějí oslabovat své útoky v Avdiivce, dokud není jasné, že Ukrajinci jsou opravdu rozhodnuti do přechodu Dněpru silně investovat (=dokud Ukrajinci nemají na druhém břehu dělostřelectvo). Takže Ukrajinci posilují jen pomalu přes čluny a nechávají Rusy v nejistotě.

Včerejší potopení dvou malých výsadkových lodí i s nákladem je pěkný úspěch, počet potopených lodí stoupl o 10%. Ukrajina nemá válečné loďstvo, když do toho nepočítáme čluny a tažné remorkéry :-)

Pobavila mne titulní stránka Washington Examiner, kde je zobrazena Ďáblova kuchyně, partička kuchařů, kteří nám vaří konflikty ve světě. K vidění u Davydova https://youtu.be/A1inQNbWDOo?t=700 Bůhví co dalšího se pokusí rozdmýchat, viz převrat v Nigeru nebo nověji vojenské střety Ukrajinců a Rusů v Súdánu. Už to není jen ruská dlouholetá vlivová kampaň, nejen volby na Západě, nejen budování vlivu v Africe nebo Latinské Americe, Rusko tento vliv zužitkovává k vyvolání problémů kdekoliv může.

Další úspěch: Rusko poprvé od 1946 nemá svého zástupce v mezinárodním soudním dvoře při OSN - nebyl zvolen. Zvoleni byli zástupci Austrálie, Mexika, Rumunska, Jižní Afriky a USA.

3 0
možnosti
JS

J88a48n 16S49l49a37n88i47n18a

11. 11. 2023 5:37

Protiofenzíva? A byla ve skutečnosti nějaká? Myslet si opak je v podstatě antiuniofašistické.

4 7
možnosti
PV

Copak jsi to denně tady nečetl , jak za jeden den slavnostně postoupili i o 20 metrů - potom vzpomeň na ty fantastická videa, kdy byly sice hodně rozmazané a v dálce něco bluklo a my měli věřit že to byl tank - a když už jsme u těch tanků , tak ty západní z NATO mnohdy nevydrželi ani jeden den na frontě , ale o tom se psát nesmělo .

4 6
možnosti
TL

Problém celého tohoto zpomalení je samozřejmě pomalý přísun zbraní ze západu. Letectvo Ukrajina v podstatě nemá.

Pak taky masivní ruská mobilizace. Oni tam prostě posílají lidi do mlýnku na maso a je jim to fuk.. Vždycky to tak bylo. Nicméně ani Rusko na tom není nijak dobře, nikdo si to nemůže malovat. Kdyby Rusko byla vojenská velmoc, tak jak se to snažilo všem tvrdit, tak by už Ukrajina nebyla. Ani se zbraněmi že západu. Prostě si rusák zase ukousl velký krajíc.

Ale doufám, že se Ukrajina nikdy svého boje nevzdá a nakonec rusáka vykope tam kam patří.

6 3
možnosti
PV

-A proto stojí kamiony se zbraněmi i více jak 10 dní na Ukrajinských hranicích ?

-1/3 zbraní se rozkradla

- a i kdyby tak už nemají dostatek lidí

- prostě Zelený mužíšek prohrál - je je potřeba mu to říct !

6 5
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...