Rusko našlo viníka civilních obětí: Západ popichuje, Ukrajinci se brání

  • 253
USA a EU se snaží zlákat Rusko, aby zaútočilo na populační centra na Ukrajině, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Obvinil „šéfy“ ze zahraničí, že dávají příkazy ukrajinské armádě. Moskva tvrdí, že invaze probíhá podle plánu. Šéf ruské Národní gardy Viktor Zolotov ale připustil, že ruská vojenská operace na Ukrajině nepostupuje tak rychle, jak si Kreml představoval.

„Uvedené vysoce postavené osoby USA a EU – soudě podle všeho – popichují Rusko k dobytí velkých měst Ukrajiny s cílem svalit na naši zemi odpovědnost za smrt mírumilovných občanů. Pokládáme takové pozice za provokační,“ zdůraznil Putinův mluvčí.

Ruský prezident podle něj na začátku „speciální vojenské operace“ požádal ministerstvo obrany, aby se zdrželo útoků na populační centra. „Operace na Ukrajině byla naplánována tak, aby se vyhnula civilním obětem“, dodal.

Moskva opakovaně tvrdila, že ruští vojáci na civilisty neútočí. Podle Kyjeva zničená města, bombardované nemocnice a školy a zabití lidé, včetně malých dětí, usvědčují „ruskou propagandu“ ze lži.

Podle Peskova ruské ministerstvo obrany „nevylučuje možnost, že převezme plnou kontrolu nad hlavními populačními centry“. Doplnil, že některá ukrajinská hlavní města jsou v obklíčení ruských sil.

Peskov odmítl tvrzení amerických činitelů, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc. „Rusko má dostatek vojenských zdrojů pro svou vojenskou operaci na Ukrajině,“ řekl. Čína též dementovala zprávu.

Separatistická Donětská lidová republika na východě Ukrajiny uvedla, že její centrum zasáhla raketa vystřelená z ukrajinské části Doněcku, které zabila 20 lidí. Kreml hovoří o „tragédii“ a naznačil, že za útokem jsou USA. „Zdá se, že šéfové Ukrajiny za oceánem dávají ukrajinské armádě příkazy,“ prohlásil mluvčí podle agentury Reuters.

„Postupuje podle plánu a skončí ve stanoveném čase a v plném rozsahu“, řekl mluvčí. Blíže neupřesnil, co těmito slovy vlastně myslí.

A přece věci nejdou podle plánu

Zolotov, bývalý šéf ochranky prezidenta Vladimir Putina, ale prohlásil, že věci se nevyvíjejí podle plánu. „Chtěl bych říct, že ano, nepostupujeme tak rychle, jak bychom si přáli,“ řekl Zolotov. „Ale k cíli směřujeme krok za krokem a vítězství bude naše,“ dodal šéf gardistů, který odpovídá přímo Putinovi a jehož jednotky jsou nasazeny i na Ukrajině. Zolotov obvinil ukrajinské „nacionalisty“, že se ukrývají v bojích mezi civilním obyvatelstvem.

Zabijte mě, křičela těhotná, když přišla po náletu o dítě. Nezachránili ani ji

Takové výroky z úst jednoho z nejbližších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina představují dosud nejsilnější veřejné přiznání, že akce Moskvy v sousední zemi nepostupují dle plánu, napsala agentura Reuters.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek na zasedání bezpečnostní rady státu Putinovi řekl, že ohledně ruské ofenzivy „jde vše podle plánu“. Západní země dlouhodobě uvádí, že ruská invaze na Ukrajinu nepostupuje podle představ Kremlu, který podcenil sílu ukrajinského odporu a odhodlanost západních spojenců zavést vůči Rusku přísné sankce.

Kreml podle Peskova věnuje pozornost amerických a evropským zprávám, že Putin není šťastný s vývojem invaze. Podle washingtonského analytického pracoviště Institut pro studium války (ISW) šéf Kremlu provádí rozsáhlé čistkymezi šéfy armády a tajných služeb.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video