Obrnění mutanti. Rusové na frontě svářejí stroje jako z Šíleného Maxe

  • 154
Vypadají jako nestvůrná vozidla z postapokalyptických filmů. Ruští vojáci se během války na Ukrajině naučili improvizovat a vojenskou techniku na koleni pozoruhodnými způsoby modifikují. Někdy stačí jen přivařit mříž, jindy vznikají fascinující pancéřované hybridy. Podívejte se na ty nejzajímavější kousky.
Kolchozní tank. Ruský nákladní automobil Ural s improvizovaným pancéřováním

„Stále mladý, stále ožralý.“ Kolchozní tank čili dopancéřovaný náklaďák Ural na izjumské frontě na severu Doněcké oblasti. Fotografie byla pořízena v srpnu minulého roku, o měsíc později Ukrajinci oblast v rámci překvapivé charkovské protiofenzivy dobyli.

Náklaďák Ural je skutečnou sovětskou legendou. Nenasytný obřík s pohonem 6x6 určený do extrémního terénu byl vyvinutý před více než šedesáti lety. V modernizované verzi se vyrábí dodnes, jeho podvozek se také stal základem pro raketomet BM-21 Grad.

Umělecké dílo. Ruský nákladní automobil Kamaz s improvizovaným pancéřováním...

Dodatečné pancéřování je asi nejčastější formou úpravy vojenských vozidel. Výsledek závisí na šikovnosti svářeče a v případě tohoto nákladního automobilu značky Kamaz je i esteticky uspokojivý. „To už je umění. Autora tohoto zázraku by měli poslat do továrny na kamazy,“ pochvaluje si na Telegramu jeden z uživatelů.

Transformers na ruský způsob. Za pancéřováním z plátů transportéru MT-LB se...

Transformers na ruský způsob. Za pancéřováním z plátů transportéru se skrývá vozidlo radiolektronického boje R-934U „Sinica“ určené k rušení komunikace protivníka. Otázkou je, jestli řidič skrze úzké průzory vůbec něco vidí.

Snaha ochránit vozidlo je nicméně pochopitelná, protože Ukrajinci se právě na prostředky radioelektronického boje před současnou ofenzivou intenzivně zaměřovali. Během prvního roku války jich zničili, poškodili nebo ukořistili celkem 133. Nejvíce v březnu letošního roku. Celková hodnota zničených systémů dosáhla podle analýzy portálu Molfar miliardy dolarů.

Pancéřovaná buchanka. Terénní dodávka UAZ-452 s navařenými železnými pláty pro...

UAZ-452 je terénní dodávka vyráběná od poloviny šedesátých let, která si díky svému tvaru připomínajícímu bochník chleba vysloužila přezdívku buchanka. Dodnes brázdí silnice postsovětských zemí v podobě minibusů, sanitek, poštovních vozů nebo víceúčelových pick-upů.

Robustní automobil s pohonem 4x4 existuje také ve vojenské verzi, v minulosti ho využívala i Československá lidová armáda. Na Ukrajině byly od loňského února zdokumentovány zajímavé modifikace. Rusové na buchanky přivařují ocelové pláty jako pancéřování, na korbu v několika případech dokonce přimontovali kulomet.

Abychom byli spravedliví, to samé dělají i Ukrajinci. Na sociálních sítích se objevily například fotografie buchanky s kulometem M60, který Američané používali ve Vietnamu. „Ukrajinské ozbrojené složky se snaží nedostatek techniky kompenzovat vytvářením nejrůznějších automobilových paskvilů. Téměř všechny vypadají dost ošuntěle a pro skutečné bojové použití se hodí jen stěží,“ psala tehdy ruská média.

Dřevěné pancéřování. Provizorní ochrana ruského kamazu z prken a větví

Když chybí ocel, poslouží dřevo. Od začátku ruské invaze se na sociálních sítích objevují záběry ruských náklaďáků, cisteren a transportérů s primitivním „pancéřováním“ z prken, kmenů nebo pytlů s pískem. V jiných případech si Rusové z větví a slámy vyráběli kamufláž.

Dřevěná ochrana byla podle analytiků reakcí na fiasko u Kyjeva, během nějž se nekonečné kolony techniky staly snadným terčem nepřátelských přepadů. „Ruským řidičům chybí lepší zabezpečení, a tak dělají co mohou, aby přežili ukrajinské léčky,“ napsal loni v březnu portál The Drive.

Ruský transportér s primitivní ochranou ze dřeva
Ruské transportéry MT-LB se starými lodními protiletadlovými kulomety 4,5mm a...

Pojďme se podívat na sofistikovanější výtvory. V tomto případě vidíme transportér MT-LB s přivařenou kulometnou věží. Podle ruských blogerů skrývá velkorážní kulomet DŠK ráže 12,7 mm, které byly v dobách Velké vlastenecké války montovány na sovětské torpédové čluny.

Když se letos v únoru snímky těchto „tankenštajnů“ objevily na sítích, západní experti je označili za další důkaz zoufalství ruské armády. Podle jiných analytiků však tyto „mutanty“ vyrábějí spíše poloamatérské jednotky donbaských separatistů, kteří tak kompenzují nedostatek lepší techniky.

„Dokážu si představit, že milice ze separatistické Doněcké či Luhanské lidové republiky vezmou kus armádní techniky a snaží se posílit jeho schopnost nebo změnit jeho účel tím, že na něj namontují jiné vybavení. U milic Doněcké lidové republiky jsou tyto konverze poměrně běžné, lze je sledovat už od roku 2014,“ řekl portálu iDNES.cz Lukáš Dyčka z vojenské akademie Baltic Defense College.

Ruský transportér MT-LB s protiletadlovým kanónem

Ještě jednou hybrid pozemní a námořní techniky. V tomto případě Rusové na transportér MT-LB přivařili dvouhlavňový protiletecký kanon ráže 25 mm. I zde jde o muzeální kousek. Systém 2М-3М šel do výroby na počátku padesátých let minulého století a byl určen jako prostředek protivzdušné obrany na torpédové čluny. Dostřel činí tři kilometry.

Transportér MT-LB má stále ve výzbroji i naše armáda. Víceúčelový obrněný stroj přezdívaný „matla“ se začal vyrábět kolem roku 1970 a postupem času doznal mnoha variant. Vozidlo je obojživelné, standardní výzbroj tvoří kulomet ráže 7,62 mm.

Ruský raketomet TOS-1A Solncepjek s přivařeným „mangalem“

Zatímco transportéry vylepšené o kulomety a granátomety jsou spíše raritou, tanky s přivařenými mřížemi jsou k vidění poměrně často. Takzvaný mangal čili gril má sloužit jako improvizovaná ochrana před protitankovými střelami a kamikadze drony.

Efektivita kovových stříšek je přinejmenším sporná, na sociálních sítích koluje řada snímků ohořelých tanků se zkroucenou klecí na vrchu. Rusové je však neustále vylepšují. Ukrajinci nedávno ukořistili stařičká T-55 s dvojitou mříží, v dubnu dron u Avdijivky natočil tank T-72 s mangalem osázeným bloky reaktivního pancéřování.

Rusové se podobným způsobem snaží chránit i salvové raketomety nebo cisterny s palivem. A nestydí se za to. Když ruské ministerstvo loni v listopadu vypustilo záběry s cisternou připomínající pojízdnou klec, analytik Rob Lee si na Twitteru ťukal na čelo: „Nechápu, proč někdo něco takového zveřejňuje.“

Nutno dodat, že klecovou ochranu používá i druhá strana. Když Rusové loni na podzim začali ve velkém používat kamikadze drony Lancet, Ukrajinci své dělostřelecké systémy rychle skryly za sítě z pletiva. V některých případech tak nálet vyčkávající munice skutečně zmařili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video