Velitelství FSB na moskevském náměstí Lubjanka

Velitelství FSB na moskevském náměstí Lubjanka | foto: Reuters

Zadrželi jsme tři ukrajinské agenty, jeden plánoval bombový útok, tvrdí Rusko

  • 177
Rusko zadrželo tři Ukrajince, kteří v zemi působili jako agenti ukrajinské tajné služby, oznámila ve čtvrtek agentura TASS s odvoláním na ruskou tajnou službu FSB. Podle ní jeden ze zadržených, který pracoval pro ukrajinskou vojenskou rozvědku, plánoval v Rusku teroristický útok.

Ruská tajná služba agentuře TASS sdělila, že dva ze zadržených, otec a syn, přijeli do Ruska s cílem sbírat informace o strategických objektech dopravní infrastruktury.

Podle ruských tajných služeb přiznali, že je naverboval třetí zadržený, agent ukrajinské vojenské rozvědky, který jim zadal úkol shromažďovat informace o strategických objektech za odměnu 10 tisíc dolarů (asi 224 tisíc Kč).

Agent ukrajinské vojenské rozvědky připravoval teroristický útok v Rusku, který měl provést odpálením dvou improvizovaných výbušných zařízení, uvedla ruská tajná služba.

Sílící napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních týdnech roste napětí kvůli zprávám o stahování ruských ozbrojených sil k ukrajinským hranicím. Rusko obviňování, že se chystá na Ukrajině zaútočit, odmítá a naopak obviňuje Ukrajinu a Spojené státy z destabilizace situace.

Moskva podezřívá Kyjev, že se chystá silou vyřešit krizi s proruskými povstalci ovládajícími s podporou Ruska oblasti na východě Ukrajiny od roku 2014. To ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá a ujišťuje, že je pro politické řešení konfliktu.

Ve středu Zelenskyj v parlamentu prohlásil, že Ukrajina potřebuje přímé rozhovory s Moskvou, aby mohla v oblasti Donbasu na východě země ukončit válku proti silám, které mají ruskou podporu. 

Nepřekročte červenou čáru. Zaplatíte. NATO a Rusko si hrozí kvůli Ukrajině

O napjaté situaci mezi Ruskem a Ukrajinou jednali tento týden ministři zahraničí NATO. Ukrajinu jednomyslně podpořili. „Za případnou agresi ponese Rusko následky,“ varoval šéf NATO Jens Stoltenberg. Členské země NATO jsou podle něj připraveny sáhnout k politickým a ekonomickým sankcím.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video