Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA, Rusko a Evropa se po válce spojí, psal. Otce putinismu má v merku policie

  21:11
Bývalý poradce ruského prezidenta Vladimira Putina, svého času přezdívaný „šedý kardinál Kremlu“ Vladislav Surkov čelí policejnímu vyšetřování kvůli svému článku, v němž předvídá sblížení Ruska, USA a Evropy po válce na Ukrajině. Policie zkoumá, zda neporušil právo, protože podle médií se odklonil od oficiální politiky Moskvy.
Ruský prezident Vladimir Putin se svým poradcem Vladislavem Surkovem.

Ruský prezident Vladimir Putin se svým poradcem Vladislavem Surkovem. | foto: Profimedia.cz

V článku uveřejněném 27. září nazvaném „Zrození severu“ Surkov naznačil, že žádná ze zapojených mocností nedostane z ukrajinské války to, co chce, a Rusko, Spojené státy a Evropa se v budoucnu sblíží. „Vznikne velký sever. Rusko, USA a Evropa vytvoří společný sociokulturní prostor,“ myslí si muž označovaný za „otce putinismu“.

Podle Surkova totiž stejně jako existuje globální jih, musí existovat i sever jako geopolitická entita. Moskva se nicméně v současnosti snaží využít neutrální postoj globálního jihu k válce na Ukrajině a cíleně vystupuje cíleně jako jeho zastánce proti „kolonialismu“ Západu.

Bývalý Putinův poradce předvídá, že hlavní světové civilizace budou v nadcházejících letech čelit nepokojům. Ačkoliv se ruská orientace spojená se Západem může zdát momentálně nemyslitelná, stejně tak byla idea sjednoceného Ruska ve 13. století, podotýká. Podle něj byla se vyskytla možnost utvoření globálního severu v roce 2000, ale Západ ji shodil ze stolu tím, že odmítl Putinův návrh na připojení Ruska k NATO, píše agentura Reuters.

Velký impresário se loučí. Vynálezce putinismu dostal v Kremlu výpověď

To podpírá například výrok bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona, který uvedl, že Moskva se chtěla přidat k Severoatlantické alianci, nehodlala ale jít skrze obvyklý proces s tím, že Rusko nehodlá stát v řadě se „zeměmi, na nichž nezáleží“. Podle Robertsona Putin očekával, že NATO samotné Rusko pozve.

Zároveň těsně předtím, než se stal poprvé prezidentem, Putin v rozhovoru se stanicí BBC nevyloučil, že se Rusko k NATO přidá za podmínky, že „ruské názory budou brány v úvahu jako názory rovnocenného partnera“. V té době nevnímal NATO jako nepřítele. „Rusko je součástí evropské kultury. Nedokážu si představit svou zemi izolovanou od zbytku Evropy a toho, co my často nazýváme civilizovaný svět,“ uvedl tehdy.

Proti oficiální linii

Agentura Reuters podotýká, že svým článkem se Surkov postavil proti současné oficiální linii Kremlu, která líčí Západ jako upadající a arogantní mocnost zla.

Moskva od zahájení invaze na Ukrajinu líčí válku jako apokalyptický boj dobra s démonickými silami v podobě zhýralého, satanistického a bezbožného Západu. Podle Reuters se ale i mnozí členové ruských elit s znepokojením dívají na odklon Ruska směrem k Číně, svou vlast vnímají jako historicky spojenou s Evropou.

Ruská policie v návaznosti oznámila, že prověřuje, zda Surkovův článek je v souladu s ruskými zákony a zda se jeho napsáním bývalý Putinův poradce nedopustil trestného činu. Reaguje tak na občanskou stížnost na článek, uvádí ruská zpravodajská agentura TASS.

Západ chce Rusko zničit, bojujeme o naši budoucnost, řekl Putin na přehlídce

Telegramový účet Baza, který na záležitost upozornil jako první, uvedl, že není jasné, co přesně dotčeného Rusa tak pobouřilo. „Možná se mu nelíbil naprosto benevolentní tón bývalého šéfa vládního aparátu vůči ‚Anglosasům‘,“ podotýká účet.

Podezřelého Surkova se zastal prokremelský politický analytik Sergej Markov: „Vytlačit tak talentované a bystré lidi, jako je Surkov, do opozice, je politická chyba. Dejte Surkovovi práci.“

Architekt řízené demokracie

Surkov stál Putinově boku od jeho nástupu do prezidentské funkce. V letech 1999 až 2011 byl prvním náměstkem šéfa prezidentské kanceláře. Krátce působil na pozici místopředsedy vlády během působení Putina v premiérské funkci. Když současný prezident opět usedl do Kremlu, byl jmenován jeho osobním poradcem pro Ukrajinu a Gruzii.

Po anexi Krymu v roce 2014 dostal Surkov na starost separatistické republiky na východě Ukrajiny. V roce 2020 s ním Putin rozvázal spolupráci, podle zákulisních informací údajně jako gesto Moskvě ke Kyjevu s cílem obnovit mírová jednání. Surkov otevřeně zpochybňoval Ukrajinu jako samostatný stát, byl též považován za autora imperialistické myšlenky Novoruska, kterou se v současnosti Rusko snaží vzkřísit na okupovaném ukrajinském území.

Putin už za rok nebude u moci, ať se Západ připraví, říká bývalý britský špion

Surkov je považován za autora pojmu „řízená demokracie,“ kterým je popisován Putinův režim. „Genialita tohoto nového typu autoritářství spočívá v tom, že se místo obyčejného potlačování opozice zmocní všech ideologií a hnutí, využije je a převrátí je do absurdity,“ napsal Peter Pomerantsev, který popsal atmosféru Ruska počátku tisíciletí v knize Nic není pravda a všechno je možné.

„Černý princ Kremlu“ tak na jednu stranu zakládal lidskoprávní organizace, na druhou podporoval nacionalistická hnutí a ochránce lidských práv obviňoval, že slouží Západu. Financoval například provokativní umělecké výstavy a pak popichoval pravoslavné fundamentalisty, kteří na ně útočili.

Po vypuknutí války na Ukrajině pozorovatelé uvádí, že dosavadní ruský autoritářský režim se postupnou radikalizací mění na totalitární, jenž má tendenci pronásledovat i své bývalé proponenty. Levicový ruský politik Ilja Ponomarjov v dubnu 2022 uvedl, že Surkov je v domácím vězení kvůli podezření ze zpronevěry prostředků mířících na Donbas. Podle Ponomarjova bývalého Putinova poradce nemá v oblibě ruské ministerstvo obrany.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...