Ruští vojáci stráží Kachovskou vodní elektrárnou (20. května 2022)

Ruští vojáci stráží Kachovskou vodní elektrárnou (20. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Ukrajinské velení oznámilo stažení ruské armády, pak se za omyl omluvilo

  • 54
Generální štáb ukrajinské armády ve čtvrtek ve svém hlášení oznámil, že došlo ke stažení ruských vojsk z obce Nova Kachovka na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Později ukrajinská armáda uvedla, že informovala chybně. Rusové tam jsou dál. U města leží přehrada vodní elektrárny, na níž by podle dřívějšího varování Kyjeva mohla ruská armáda chystat útok.

K omylu podle štábu došlo kvůli nesprávné interpretaci dostupných údajů. „Okupanti jsou stále dočasně v Nové Kachovce,“ upřesnil štáb. „Novou Kachovku však určitě osvobodíme,“ dodal.

Štáb původně ve svém pravidelném večerním hlášení sdělil, že se veškeré ruské jednotky z města stáhly a že ruští vojáci před svým odchodem z obce rabovali. „Od 22. března 2023 opustily obec Nová Kachovka v Chersonské oblasti všechny jednotky okupační armády,“ zaznělo v původním hlášení.

Některá média včetně zpravodajského portálu Meduza po zveřejnění této informace upozorňovala, že jiné zdroje stažení nepotvrdily. Nová Kachovka leží na jižním břehu řeky Dněpr, tedy na protějším než město Cherson, které ruská armáda opustila v listopadu.

„Okupanti ve velkém civilním obyvatelům takzvaně konfiskovali domácí spotřebiče, elektroniku, cennosti, oblečení a mobilní telefony,“ doplnil generální štáb v hlášení.

U Nové Kachovky je vodní elektrárna, kterou v listopadu při ústupu z pravého břehu Dněpru Rusové částečně poškodili.

Na území Belgorodské oblasti ruské ozbrojené síly podle hlášení štábu udržují skupinu vojsk, která provádí demonstrativní akce, aby zabránila přesunu ukrajinských jednotek do jiných oblastí. Během dne ruská vojska ostřelovala několik míst, mezi nimi například části v Sumské a Charkovské oblasti. V Charkovské oblasti se ruské síly neúspěšně pokusily prolomit obranu ukrajinských jednotek.

V bachmutském sektoru se ruská vojska stále snaží dobýt město Bachmut, kde pokračují neustálé poziční boje. Ukrajinští obránci odrazili nepřátelské útoky v několika oblastech, například v okolí Oleksandro-Šultine a Vasjukivky. V Záporožském a Chersonském směru nepřítel provádí obranné akce.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu a desítek dalších obcí. Ruská okupační správa prohlašovala, že útok na přehradu naopak chystá Ukrajina.

Zpravodajský portál Meduza podotkl, že jiné zdroje než generální štáb ukrajinské armády zatím stažení Rusů z Nové Kachovky nepotvrzují.

Vojenské tažení ve prospěch Ukrajiny

Zakladatel soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin varoval, že Ukrajinci soustředili v okolí Bachmutu zřejmě k rozhodujícímu protiúderu 80 tisíc vojáků. Sám se podle všeho chystá stáhnout se zbytkem svých zdecimovaných sil z Ukrajiny.

Ukrajinci soustřeďují u Bachmutu mohutné síly, Wagnerovci se otáčejí k Africe

To, že Ukrajinci kolem Bachmutu soustředili síly o více než 80 tisících lidech, řekl Prigožin podle agentury TASS. Kyjev může prý svoje síly vhrnout směrem k Belgorodu. Jiná možná linie, kterou se Ukrajinci mohou vydat, je Svatovo–Kreminna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video