Školačku z Tulské oblasti v Rusku, která nakreslila protiválečnou kresbu,...

Školačku z Tulské oblasti v Rusku, která nakreslila protiválečnou kresbu, poslali do sirotčince a jejího otce zadrželi. | foto: Ruské sociální sítě

Rus dostal za protiválečný obrázek své dcery dva roky, před verdiktem utekl

  • 136
Soud v ruském městě Tula uložil dvouletý trest vězení Alexejovi Moskaljovovi, jehož dcera namalovala obrázek s protiválečnou tematikou. Moskaljov ale krátce před úterním vynesením rozsudku utekl z domácího vězení a v soudní síni tak nebyl přítomen. Moskaljov je otec samoživitel a jeho třináctiletou dceru Mašu úřady umístily do dětského domova.

„Rozsudek byl oznámen dnes, ale obžalovaný nebyl přítomen, protože včera v noci utekl z domácího vězení,“ řekla podle serveru Meduza mluvčí soudu Olga Djačuková. Přítomní v soudní síni na tuto informaci reagovali potleskem.

Moskaljovův advokát Vladimir Bilibenko prohlásil, že se o útěku svého klienta dozvěděl až u soudu spolu se zbytkem posluchačů.

Zástupce oblastní Federální vězeňské služby uvedl, že Moskaljov opustil svůj byt 28. března ve 4:41, což „zaznamenaly prostředky dohledu“. „V 8:00 policista zjistil skutečnost, že Moskaljov není přítomen na místě výkonu domácího vězení. Přijímáme opatření ke zjištění místa jeho pobytu,“ dodal.

Moskaljovovi podporovatelé, kteří dorazili na úterní vynesení rozsudku, podle Meduzy upozornili, že soud projednal případ nezvykle rychle, a to za jediný den během pondělka.

Třiapadesátiletý Moskaljov při pondělním zasedání soudu v závěrečné řeči řekl, že má negativní postoj ke „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině. Ruské vedení tímto termínem označuje invazi do sousedního státu.

Měnit šaty i auta, žádný telefon. Ruska líčí, jak se s náramkem utíká ze země

Moskaljovova dcera Maša namalovala na jaře během výtvarné výchovy obrázek, na němž je ukrajinská vlajka s nápisem „Sláva Ukrajině“ a ruská vlajka, na níž stojí „Ne válce, Putinovi“. Na obrázku je i žena, která drží za ruku holčičku a dlaní se snaží zastavit rakety letící ze směru Ruska.

Poté, co vedení školy informovalo policii, byl Moskaljov obviněn z diskreditace ruské armády kvůli příspěvku na sociálních sítích. Tento měsíc byl zadržen a umístěn do domácího vězení a jeho dcera do dětského domova. Úřady požadují zbavit otce rodičovských práv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video