Ruští vyšetřovatelé viní režiséra Kirilla Serebrennikova ze zpronevěry 68...

Ruští vyšetřovatelé viní režiséra Kirilla Serebrennikova ze zpronevěry 68 milionů rublů. (23. června 2017) | foto: AP

Vinen. Ruského režiséra Serebrennikova odsoudili za údajnou krádež milionů

  • 52
Moskevský soud v pátek rozhodl, že je režisér Kirill Serebrennikov vinen v případu krádeže 129 milionů rublů (44 milionů korun), které stát poskytl na divadelní projekt. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení svou vinu od začátku popírá. Obžaloba pro něj žádala šest let vězení a pokutu 800 tisíc rublů (274 tisíc korun). Nakonec však režisér od soudu odešel s tříletou podmínkou.

„Serebrennikov, Malobrodskij a Itin se dopustili krádeže, jejich organizovaná skupina si podvodným způsobem přivlastnila cizí majetek vysokých rozměrů a zneužila poskytnutou důvěry,“ zaznělo v rozsudku. 

Odpoledne pak soud rozhodl o výši trestu. Podle agentury TASS potrestal padesátiletého Serebrennikova za rozkradení státní dotace tříletým podmíněným trestem.

Jako za Stalina. Ruské umělce vyděsilo zatčení avantgardního génia

V roce 2011 Serebrennikov zorganizoval projekt nazvaný Platforma, který měl přispět k popularizaci moderního umění. 

Program měla uskutečnit společnost zvaná Sedmé studio, která dostala dotaci přes 129 milionů rublů od ministerstva kultury. Podle vyšetřovatelů společně se spolupracovníky vykazovali neexistující náklady a nezákonně se obohatili, což všichni obvinění popírají. 

Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu, stíhání režiséra odsoudili také mnozí jeho zahraniční kolegové. Zastavení procesu v otevřeném dopise požadovaly tisíce kulturních osobností, které upozornily na „hrubá porušení ze strany vyšetřovatelů“ postupně vycházející najevo. Třeba padělání, falešné podpisy nebo vyvíjení nátlaku na svědky. 

Umělec se v minulosti kriticky vyjádřil k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že „vše se vrací k nejžalostnější sovětské praxi“. Jeho tvorba je známá i za ruskými hranicemi, filmy se promítaly na festivalech v Cannes i v Benátkách. Loni v březnu byl oceněn jako nejlepší ruský režisér za film Léto, který stříhal už v domácím vězení. 

Režisér je vinen, píše Rádio Svobodná Evropa:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video