(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Rusové jsou v sexu čím dál netolerantnější, přibývá odpůrců potratů

  • 210
Rusové jsou čím dál méně tolerantní v otázkách sexuálního života druhých lidí. Ukázal to průzkum nezávislého sociologického centra Levada. Podle něj za posledních dvacet let výrazně narostl počet lidí odsuzujících mimomanželský styk, potraty i homosexualitu.

Průzkumu se na konci minulého roku zúčastnilo 1 600 lidí. Zatímco před dvaceti lety manželskou nevěru jednoznačně odsuzovalo 50 procent Rusů, loni to bylo už 68 procent. Homosexuální styk odsuzují čtyři z pěti respondentů, v roce 1998 to bylo 68 procent lidí.

Podíl lidí, kteří na mimomanželském styku nevidí naprosto nic pohoršujícího, spadl z 22 procent na pouhých devět. Sexuální styk mezi dospělými lidmi stejného pohlaví dnes toleruje osm procent Rusů, před dvaceti lety to bylo o šest procentních bodů více.

Průzkum rovněž ukázal, že ženy jsou v sexuálních otázkách přísnější než muži. Centrum Levada poukázala na jednu zajímavou skutečnost: zatímco před deseti lety byli mladí Rusové k homosexualitě daleko tolerantnější než starší lidé, dnes tento názorový rozdíl mezi generacemi téměř zmizel. 

Rusové jsou také čím dál víc konzervativnější v pohledu na potraty. Předčasné ukončení těhotenství považuje dnes za nepřípustné 35 procent lidí, o 23 procentních bodů více než před dvaceti lety. A i u této otázky se jako konzervativnější ukázaly ruské ženy, a to bez ohledu na věk. 

Zajímavé je, že venkovanky jsou k interrupcím tolerantnější než ženy z velkých měst. Pravděpodobně kvůli nižším příjmům, kvůli nimž pro ně větší počet dětí představuje neúměrnou finanční zátěž. 

Podle webu newsru.com počet provedených interrupcí v Rusku za posledních pět let klesl o 25 procent. Proti potratům bojuje hlavně pravoslavná církev. Potraty označuje za „absolutní zlo na ruské společnosti“ a usiluje o to, aby nebyly hrazeny ze zdravotního pojištění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video