Moskvou táhl pochod na památku Němcova. Rusko bez Putina, skandovali lidé

  • 328
Tisíce lidí v centru Moskvy se v neděli zúčastnily pochodu k uctění památky Borise Němcova, opozičního politika a předního kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Menší průvody se uskutečnily také v menších městech napříč Ruskem. Němcov byl zavražděn před čtyřmi lety, kdy ho jen pár metrů od Kremlu zastřelil neznámý útočník.

Největší pochody se konaly v Moskvě a Petrohradu, naplánované byly také ve Vladivostoku a Kirově, zde jim však úřady nevydaly potřebné povolení. Účastníci moskevské demonstrace drželi transparenty s hesly jako „Rusko bez Putina“, „Za svobodu“ nebo „Vzdali jsme se Němcovova Ruska. Je čas jej vrátit!“ 

Pochodu v hlavním městě se účastnili například ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj, Putinův expremiér a kritik Kremlu Michail Kasjanov, nebo opoziční politik Ilja Jašin.

Moskevský soud v roce 2017 odsoudil za Němcovovu vraždu pět mužů z Čečenska. Jeho rodina a kolegové však věří, že vražda byla provedena na objednávku nejvyšších pater Ruské politiky, píše web Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Němcov byl zastřelen v únoru 2015, když v centru metropole přecházel most přes řeku Moskvu. Moskevský soud v roce 2017 odsoudil za jeho vraždu Čečence Zaura Dadajeva k 20 rokům vězení a čtyři Dadajevovy komplice k trestům odnětí svobody od 11 do 19 let. 

Němcovova rodina a kolegové však věří, že vražda byla provedená na objednávku nejvyšších pater ruské politiky a skutečné viníky se ještě nepodařilo dopadnou, píše web Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). 

Rusko věznilo Navalného z politických důvodů, zaplatí pokutu, řekl Štrasburk

Tisícový pochod na památku Němcova se v Moskvě konal také minulý rok. Podle policejních odhadů se jej účastnilo zhruba 4500 lidí, z Petrohradu byla dle agentury TASS ohlášená účast asi 2000 lidí.

Demonstranti nesli transparenty s hesly na podporu demokracie, někteří skandovali „Putin je zloděj“ nebo „Jsme Boris Němcov“. Na akci tehdy dorazili také přední liberální opoziční politici, například Xenija Sobčaková (Občanská iniciativa) a Grigorij Javlinskij (Jabloko), kteří kandidovali proti Vladimiru Putinovi v prezidentských volbách 2018.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video