Ruský prezident Vladimir Putin (28. ledna 2021)

Ruský prezident Vladimir Putin (28. ledna 2021) | foto: AP

Putin se nechal naočkovat proti covidu. Kreml neřekl, jakou vakcínu dostal

  • 108
Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí nechal naočkovat proti covidu. Potvrdil to jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Kreml však neupřesnil, jakou vakcínu si prezident vybral. V Rusku se pro očkování proti koronaviru používají dva preparáty, na konci března se začne s očkováním novou látkou KoviVak.

Že se nechá očkovat proti koronaviru, oznámil Putin v pondělí. A jeho mluvčí Dmitrij Peskov v úterý večer potvrdil, že se tak stalo.

„Putin se cítí dobře. Zítra (ve středu) má před sebou plnohodnotný pracovní den,“ řekl Peskov podle agentury TASS. Kreml již dříve uvedl, že úmyslně neupřesní, kterou z ruských vakcín byl šéf státu očkován.

Pode Putina je vakcinace „dobrovolnou volbou každého člověka,“ pronesl ve svém projevu, kdy také oznámil vlastní podstoupení očkování. 

V zemi se v boji proti koronaviru už používají dvě vakcíny - Sputnik V, kterou ruské úřady zaregistrovaly v srpnu jako první takový preparát na světě, a EpivakKorona.

Vicepremiérka Taťjana Golikovová podle agentury TASS sdělila, že 28. března se v zemi začne očkovat další vakcínou KoviVak. Tuto třetí ruskou očkovací látku připravilo Vědecké centrum výzkumu a vývoje imunobiologických preparátů M.P. Čumakova.

Putin loni v srpnu veřejnosti osobně oznámil ruské prvenství ve schválení vakcíny proti covidu-19. Od té doby Kreml mnohokráte odmítal odpovědět na otázku, kdy se prezident nechá očkovat, připomněl list Vedomosti.

Další média zase poukázala na to, že se ruský prezident na rozdíl od jiných vůdců či politiků nenechal očkovat před televizními kamerami a fotoaparáty, a tak se nejspíše promarní „mobilizační efekt“ tohoto kroku v situaci, kdy očkování v zemi vázne.

Zatím jen 4,3 procenta z přibližně 146 milionů obyvatel země obdržely obě dávky očkovací látky. Podle průzkumů nezávislého střediska Levada se tři pětiny Rusů zdráhají nechat se očkovat, upozornila agentura AP.

Revakcinace Sputnikem

Zástupkyně ředitele vědecko-výzkumného epidemiologického centra při úřadu Rospotrebnadzor Natalja Pšeničnaja podle agentury TASS v úterý vyslovila názor, že lidé, kteří prošli vakcinací Sputnikem V, sotva budou moci použít stejnou látku znovu. Za jeden až dva roky se podle ní mohou znovu očkovat, ale už vakcínami založenými na jiných principech.

Úřad Rospotrebnadzor později reagoval tvrzením, že revakcinace Sputnikem V možná je a informaci odmítl jako „nekorektní“. Názor Pšeničné však žádnými argumenty nezpochybnil.

Za preparát vyvinutý svou institucí se postavil i Alexandr Gincburg, ředitel ústavu Nikolaje Gamaleji. S odvoláním na „údaje řady vědeckých výzkumů v Rusku i v zahraničí“ řekl, že opětovné očkování Sputnikem V je nejen možné, ale dokonce i efektivnější než očkování první.

Rusko v pondělí zaznamenalo 8 457 nových případů nákazy koronavirem, což je nejnižší denní přírůstek od 29. září. Zatímco počet nově nakažených za uplynulých 24 hodin v Rusku klesl, denní přírůstek úmrtí pacientů s nemocí covid-19 proti neděli poskočil z 361 na 427. Od začátku pandemie tak v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel už zaznamenali téměř 96 000 s koronavirem spojených úmrtí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video