Ruský delegát strhl na summitu ukrajinskou vlajku. Vysloužil si pohlavek

  • 358
Zástupce Ruska se na summitu Černomořské ekonomické spolupráce v turecké Ankaře pokusil odcizit z jeho pódia ukrajinskou vlajku. Tu mu však z ruky vytrhl ukrajinský delegát. Vše vyústilo ve fyzickou potyčku, během níž dostal ruský zástupce pohlavek.

Rozepře se rozhořely tím, když Ukrajinci rozvinuli vlajku své země během projevu poslankyně Státní dumy Oly Timofejevové ze strany Jednotné Rusko. Poslankyně si navíc na sako připnula svatojiřskou stuhu, symbol ruské agrese, píše portál Ukrajinska pravda.

Členové ruské delegace se ihned na Ukrajince vrhli a snažili se jejich počínání zabránit. Poté se však do situace vložil předseda tureckého parlamentu Mustafa Şentop a vyhlásil přestávku kvůli porušením pravidel schůze.

Podle Şentopa Turecko velmi podporuje ukrajinskou nezávislost a suverenitu a snaží se zprostředkovat jednání o příměří. Podle něj si však některé západní země přejí, aby válka pokračovala. Žádný konkrétní stát nezmínil.

Vlajková potyčka vyvrcholila tím, že ruský představitel odcizil z pódia vlajku, Ukrajinec Oleksandr Marikovskyj mu ji však vytrhl z ruky. Po krátkém postrkování si ruský delegát vysloužil pohlavek.

„Tady promluví ten, komu bylo uděleno slovo. Nedovolím, aby někdo rušil klid a pořádek akce. Pokud má někdo takové úmysly, ať opustí místnost,“ uvedl předseda.

V Ankaře se ve čtvrtek uskutečnilo zasedání zástupců parlamentů iniciativy hospodářské spolupráce zemí, jež se nacházejí v oblasti Černého moře. Jedná se o 13 zemí, které ale nutně neleží u Černého moře, jelikož členem je i řada balkánských států.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video