Ukrajinští váleční zajatci se fotografují po výměně na neznámém místě na...

Ukrajinští váleční zajatci se fotografují po výměně na neznámém místě na Ukrajině. (10. dubna 2023) | foto: Reuters

Moskva zmrazila výměnu válečných zajatců, říká Kyjev. Poslední byla v srpnu

  • 28
Rusko prakticky zmrazilo proces výměny válečných zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Podle ukrajinské agentury Unian to uvedl mluvčí koordinačního štábu pro otázky zacházení s válečnými zajatci Petro Jacenko. Poslední výměna se uskutečnila v srpnu.

Jacenko se domnívá, že Rusko chce odmítáním výměn vyvinout tlak na ukrajinskou společnost. „Rusko se snaží rozeštvat ukrajinskou společnost, snaží se přesvědčit rodiny a přátele válečných zajatců, že výměny se nekonají kvůli překážkám z ukrajinské strany,“ tvrdí Jacenko.

Padesát za padesát. Rusko si s Ukrajinou vyměnilo další válečné zajatce

Na Ukrajině je přitom podle něj mnoho ruských válečných zajatců, které by Kyjev rád vyměnil za své vojáky. „Naše detenční střediska se zaplňují a absolutně nepotřebujeme držet tyto ruské vojáky v zajetí. Rádi je vyměníme klidně i zítra za naše obránce,“ zdůraznil Jacenko.

Ukrajina si s Ruskem vyměnila zajatce v říjnu:

20. října 2022

Při poslední výměně v srpnu Rusko propustilo 22 ukrajinských vojáků. Ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných oblastí Ukrajiny v pátek oznámilo, že do ruského zajetí se dostalo 4 337 lidí, přičemž 3 574 z nich byli vojáci a 763 civilisté. Propuštěno bylo 1 953 z nich.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video