V ruském Petrohradu se po explozi zřítila část domu. Na místo vyrazili hasiči,...

V ruském Petrohradu se po explozi zřítila část domu. Na místo vyrazili hasiči, záchranáři i policisté. (2. března 2024) | foto: Profimedia.cz

Modlitební jízda. Po zásahu domu v Petrohradu vyrazili hodnostáři žehnat

  • 51
Po sobotní explozi bezpilotního letounu v druhém největším ruském městě gubernátor Petrohradu Alexandr Beglov spolu s dalšími hodnostáři a pravoslavnými duchovními podnikl modlitební cestu po okružní dálnici okolo města. Do autobusu si vzali ikonu Panny Marie z místní katedrály a také ikony petrohradských světců.

S odvoláním na místní média a vyjádření pravoslavné církve o tom informoval servery Meduza a The Moscow Times.

Gubernátor spolu s předsedou petrohradského sněmu Alexandrem Belským a nejvýše postaveným pravoslavným prelátem ve městě metropolitou Varsonofijem se za jízdy po okružní dálnici okolo města modlili za hlavu ruské pravoslavné církve patriarchu Kirilla, za místního rodáka a ruského prezidenta Vladimira Putina, ale i za další hodnostáře a obyvatele Petrohradu.

V předvečer modlitební cesty okolo Petrohradu se ve městě zřítil a explodoval v obytném domě dron. Gubernátor Beglov se následně setkal s obyvateli zasaženého domu a ujišťoval je, že město je spolehlivě chráněno, uvedl petrohradský server Fontanka.

Exploze v Petrohradu poškodila dva domy, média hovoří o útoku dronem

Metropolita Varsenofij už svého času podobné modlitební turné podnikl. V letech 2020 a 2021 obletěl město ve vrtulníku, aby Petrohrad zbavil koronaviru. Gubernátor následně tvrdil, že to skutečně zabralo a pandemie ustoupila, připomněl server Rotondamedia.

Zásah dronu podle Fontanky poškodil asi 250 bytů. Jejich obyvatelům gubernátor slíbil bezplatné opravy, náhradní ubytování a odškodnění v případě poškozených aut.

2. března 2024

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video