VIDEO: Dělník přeřízl nosník a stadion v Petrohradu se nečekaně zhroutil

  • 418
V ruském Petrohradu zemřel devětadvacetiletý dělník, který pracoval na přestavbě stadionu. Konstrukce se celá neplánovaně zřítila. Tři lidé vyvázli živí. Dramatickou scénu zachytila kamera z dronu.

Na videu lze spatřit muže, který na zastřešení tribun stadionu řeže autogenem kovový nosník. Ve chvíli, kdy se mu to podaří, se však začne celá konstrukce stadionu hroutit. 

Na záběrech je ještě vidět, že se dělník snaží z řítící se stavby doběhnout za svým kolegou do klece, jež je zavěšena z nedalekého jeřábu.

Podle místního představitele ministerstva pro mimořádné události tři pracovníci nehodu přežili. Úřady incident vyšetřují.

„Zřítilo se osmdesát procent zdí a střechy. Přibližná plocha závalu je 25 až 28 tisíc metrů čtverečních,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. S demolicí konstrukce, ovšem řízenou, se během rekonstrukce počítalo.

Podle deníku Kommersant místní aktivisté a architekti usilovali o to, aby byl chátrající stadion prohlášen kulturní památkou a zabránilo se tak jeho zbourání. Argumentovali, že se jedná o ikonickou stavbu sovětské neokonstruktivistické architektury. Úřady nicméně něco takového odmítly s tvrzením, že stadion z roku 1980 není starší 40 let, což je podmínkou pro vyhlášení za kulturní památku. Příslušný návrh bylo možné podat nejdříve 31. ledna, tedy v den, kdy se stavba zřítila.

Stadion SKK Petěrburgskij přivítal první návštěvníky v roce 1980 a konala se v něm kromě sportovních událostí také řada koncertů. V současné chvíli procházel rekonstrukcí, protože měl být jedním z dějišť mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2023.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video