Dmitrij Fjodorov na videu, ve kterém obvinil policii z nekorektního chování.

Dmitrij Fjodorov na videu, ve kterém obvinil policii z nekorektního chování. | foto: VKontakte

Rus si veřejně stěžoval na policejní postup, našli ho bez hlavy na kolejích

  • 141
Obyvatelé sibiřského Omsku volají po nestranném vyšetřování smrti Dmitrije Fjodorova. Jeho tělo s oddělenou hlavou se na konci prosince našlo na železničních kolejích. Ačkoli jeho smrt způsobila podle policie nehoda či sebevražda, v případu panuje řada nejasností. Mladík si totiž jen pár dní před smrtí stěžoval právě na policii.

Ruská policie zadržela Fjodorova, který pracoval jako specialista na informační technologie, 15. prosince a obvinila ho z distribuce narkotik. O tři dny později ho propustila s tím, že ho bude dál trestně stíhat na svobodě. Pětadvacetiletý Fjodorov neváhal a natočil video, ve kterém označil své obvinění za smyšlené.

Podle něj policista při prohlídce předstíral, že mu vytáhl z bundy malý balíček s drogami. Poté ho upustil na zem a Fjodorova údajně donutil, aby ho zvedl. Otisky prstů následně prokázaly, že balíček patří právě Fjodorovovi.

Policie Fjodorova po zveřejnění videa opět zadržela, sebrala mu telefon a nedovolila mu kontaktovat právníka ani příbuzné. Na svobodu ho opět propustila o téměř čtyřiadvacet hodin později.

Jeho tělo s oddělenou hlavou se našlo na kolejích 26. prosince, tedy o dva dny později. Podle policie byla Fjodorovova smrt buď výsledkem tragické železniční nehody nebo sebevraždy. S tím ale nesouhlasí omský radní Dmitrij Petrenko. S Fjodorovem se měl kvůli jeho obvinění sejít, už na to ale nedošlo. 

Petrenko se byl na tělo podívat v márnici a dospěl k závěru, že jeho zranění nemohl způsobit vlak. Podle Petrenka byla totiž hlava od těla čistě odříznutá. Na místě nálezu mrtvoly bylo navíc velmi málo krve. 

Podle toho Petrenko usuzuje, že Fjodorovovi někdo hlavu oddělil jinde. „Překvapilo mě, že by vlak mohl zasáhnout krk tak přesně. Je to příliš nepravděpodobné,“ uvedl Petrenko pro stanici Rádio Svobodná Evropa (RFE).

To samé si myslí i Fjodorovova partnerka, která se byla také podívat na kolejišti. Podle ní je pravděpodobné, že sem Fjodorovovo tělo někdo umístil až po smrti. Přibližně osmdesát místních se na začátku ledna sešlo na demonstraci, kde podepsali petici požadující náležité vyšetření Fjodorovovy smrti.

Stejnou past policie nastražila také na Golunova

Pobočka ministerstva vnitra v Omské oblasti nicméně podle RFE odmítla reagovat na dotazy k případu, policejní mluvčí pouze potvrdila, že došlo k procesní chybě, když strážníci k Fjodorovovi nepustili právního obhájce.

Ruská právnička natočila policejní násilí, druhý den ji našli mrtvou

Lidskoprávní aktivisté dlouhodobě upozorňují na to, že ruská policie a bezpečnostní složky si často vymýšlí různá obviněná spojená s drogami, a to k diskreditaci odpůrců režimu, novinářů nebo aktivistů.

V Rusku je každoročně z porušení zákona, který zakazuje „výrobu, získávání, skladování, přepravu, zasílání nebo prodej omamných a psychotropních látek“ usvědčeno více než sto tisíc lidí.

V červnu loňského roku způsobilo zadržení investigativního novináře Ivana Golunova vlnu domácí i mezinárodní kritiky. Také jeho policie vinila z držení  drog a také on tvrdil, že mu narkotika někdo během domovní prohlídky podstrčil. Golunov byl následně pro nedostatek důkazů propuštěn.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video