Ruské Iskandery

Ruské Iskandery | foto: Profimedia.cz

Rusko nerozmístí rakety v Kaliningradu, slíbil Medvěděv Americe

  • 15
Ruský prezident Dmitrij Medveděv zrušil své rozhodnutí umístit balistické rakety v Kaliningradské oblasti u Baltského moře. Moskva je zamýšlela jako odpověď na zamýšlenou výstavbu evropské části amerického protiraketového štítu.

Prezident Medveděv své rozhodnutí oznámil v americkém Pittsburghu, kde se zúčastnil summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik světa G20. Prezident tak oficiálně potvrdil dřívější slova ruského vyslance při NATO Dmitrije Rogozina. - více čtěte nebude radar, nebudou ani rakety v Kaliningradu

Rusko nebude svou obranu posilovat proto, že už Obama netrvá na výstavbě radaru v Česku a protiraketové základnu v Polsku.

"Nyní, když bylo toto rozhodnutí (zrušení výstavby evropské části amerického štítu) odvoláno, rozhodnu se nerozmístit Iskandery v příslušném regionu naší země," prohlásil Medveděv.

Moskva evropskou část amerického štítu vnímala jako hrozbu. Washington ji však opakovaně ubezpečoval, že zařízení nebude namířeno proti ní, ale proti možné hrozbě útoku z Íránu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video