Ruský prezident označil uznání nezávislosti regionů za nezvratitelné.

Ruský prezident označil uznání nezávislosti regionů za nezvratitelné. | foto: Reuters

Rusko navázalo diplomatické styky s Jižní Osetií a Abcházií

  • 30
Čtrnáct dní po uznání nezávislosti gruzínských separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie s nimi Rusko navázalo diplomatické styky. Přistoupilo k tomu den poté, co Moskvu a Tbilisi navštívili nejvyšší představitelé Evropské unie.

"Rusko navázalo s oběma regiony diplomatické vztahy na úrovni velvyslanectví," oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po setkání se zástupci obou provincií.

Lavrov také uvedl, že Rusko uzavřelo s oběma "republikami" smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci. Podle nich bude Rusko oběma provinciím pomáhat ve všech oblastech, včetně té vojenské. - přečtěte si V Jižní Osetii a Abcházii umístíme 7600 vojáků, řeklo Rusko

Náměstek gruzínského ministra zahraničí Giga Bokeria k dnešnímu ruskému rozhodnutí poznamenal, že je to "další krok k anexi suverénních gruzínských oblastí cestou etnických čistek". "Civilizovaný svět to nepřijme," dodal.

Nezvratitelné rozhodnutí
Jižní Osetie a Abcházie jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii poté, co ruské jednotky odrazily gruzínský pokus z 8. srpna ovládnout tuto oblast násilím. Obě oblasti usilovaly o odtržení od Gruzie už od začátku 90. let.

Rusko nad nimi drželo ochrannou ruku a jako první jejich nezávislost jednostranně 26. srpna uznalo. O více než týden později ho následovala Nikaragua.

Uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie vyvolalo na Západě velkou nevoli a kritiku a bylo označeno za nelegální pokus změnit hranice Gruzie.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv odmítl navzdory velkému tlaku ze zahraničí toto rozhodnutí odvolat. Naposledy včera při jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym ho označil za definitivní a nezvratitelné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video