ilustrační snímek | foto: AP

Nahrávejte pacienty, rozkázala Moskva lékařům. Prý to má zlepšit kvalitu péče

  • 42
Moskevským lékařům přibyla nová povinnost. Kromě ošetřování nemocných a papírování musejí také zmáčknout tlačítko nahrávání pokaždé, když pacient vstoupí do ordinace. Nahrávky prý poslouží ke zlepšování poskytované péče. Zdravotníkům se však takový zásah do lékařského tajemství nelíbí. A možnost se z programu odhlásit zřejmě nebude.

Nové nařízení začalo platit 28. prosince minulého roku, píše portál Meduza. Každý lékař pracující na moskevských klinikách je nyní povinen nahrávat průběh schůzky s pacientem. Jedinou výjimkou jsou stomatologové. Nápad vzešel z pilotního experimentu na dvou klinikách.

Protože se prý nahrávání pacientů v ordinacích osvědčilo, zavedlo se i ve zbytku metropole. Záznamy mají být v audio podobě a lékaři už by prý měli mít veškerou potřebnou techniku. Telegramový kanál „Ostorožno, Novosti“ přitom cituje postřehy zdravotníků, podle nichž se v ordinacích žádné nové vybavení s novým rokem neobjevilo. „Spekulují tak, že se nahrávky vytvářejí prostřednictvím jejich počítačů,“ uvádí.

Úřední doporučení navíc neříká nic o tom, že by lékaři měli pacienty o nahrávání předem informovat. Měli by však vyvěsit cedule, na kterých to příchozí Rusové uvidí. Zmíněný kanál pak dodává, že „hned, jak pacient vstoupí do ordinace, lékař musí zmáčknout tlačítko ‚začátek návštěvy‘, po čemž se vše nahraje na audio“.

VIDEO: Sestřička v Rusku táhla dítě za vlasy a mrštila s ním na postel

Pacienti nedostanou možnost se z nahrávání odhlásit, nikdo po nich ani nebude vyžadovat souhlas s takovýmto průběhem vyšetření. Meduza pak dodává, že ani lékaři zřejmě nebudou moci nahrávání zastavit. Přesto to prý s ohledem na ruské zákony technicky neporuší lékařské tajemství, pokud bude systém fungovat tak, jak si moskevský zdravotnický úřad maluje.

Úřad totiž slibuje, že se nahrávky budou ukládat na zabezpečených serverech, a to maximálně na měsíc. Jednotlivé návštěvy údajně nebude možné dohledat, nepůjde tak prý identifikovat jednotlivé lékaři či pacienty. „To však neznamená, že není možné, aby taková informace unikla,“ podotýká Meduza.

Lékaři proto nařízení kritizují. Mimo jiné upozorňují, že zjednoduší vládní represe, další zase z principu nesouhlasí s myšlenkou, že by důvěrné hovory mezi lékařem a pacientem mohla poslouchat třetí osoba. Někteří už prý podali výpověď, další zase hledají novou práci.

Proti nahrávání pacientů je také ruská opoziční strana Jabloko:

Město se však brání s tím, že novinka zlepší spokojenost a bezpečí pacientů. Lékařům prý moskevské „ministerstvo zdravotnictví“ řeklo, že si nahrávky poslechne a na jejich základě sestaví hodnocení jednotlivých institucí. Lidé si prý totiž často stěžují na mnohdy příliš formální nebo nevhodné chování lékařů. A taktéž doktoři mají stížnosti vůči chování pacientů.

Moskevští doktoři už také od úřadu dostali doporučení, jak by k pacientům měli přistupovat. Radí jim, aby s lidmi nemluvili svrchu, nekritizovali pacienty, kolegy nebo nadřízené, nepoužívali složité pojmy a vyhnuli se celé řadě výrazů a frází. Neměli by se uchylovat třeba k větám, jako jsou: „Nemožné!“ „Vstaňte!“ „Dost!“ „Co je to s vámi?“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Rusko, pacient, Lékař, Moskva

Video