Zima, až oči zamrzají. Na Sibiři naměřili minus 65 stupňů

  • 94
Zima jako v Rusku, to letos platí více než v jiných letech. Především v Jakutsku na Sibiři, tradičně nejchladnějším koutu největšího státu světa. Tento týden tam naměřili minus 65 stupňů. Moskvě se zase nedostává slunečního svitu, loňský prosinec byl nejtemnější v novodobé historii.

Meteorologická služba spočítala, že v prosinci v Moskvě slunce svítilo dohromady pouhých šest minut. Padl tak dosavadní rekord z roku 2000, kdy se Moskvané mohli těšit ze slunečního svitu tři hodiny.

„Slunce po celý měsíc ani jednou nevysvitlo,“ uvedl podle BBC ruský meteorologický web Meteonovosti. Ruští meteorologové neobvyklé zataženo nad hlavním městem přičítají masivním tlakovým nížím, které se nad Rusko nasunuly od Atlantiku.

Zatímco v Moskvě je nyní kolem minus sedmi stupňů, v některých koutech Ruska je o poznání chladněji. V Jakutsku nyní teploměr ukazuje až minus 65 stupňů. To už je moc i na místní, kteří jsou na tuhé mrazy zvyklí.

V regionu byly uzavřeny školy, které jinak fungují i za čtyřicetistupňových mrazů. Nízké teploty si zde už vyžádaly oběti na životech. Dva muži ve věku 23 a 29 let umrzli, když se jim v oblasti bez mobilního signálu porouchal automobil a oni se rozhodli zbytek cesty dojít pěšky.

Obyvatelé Jakutska ale jinak k tuhým mrazům přistupují s humorem. Hitem internetu se stalo například selfie Anastasie Gruzděvové z Jakutska, které v minus padesáti obrostly oční řasy námrazou.

Opačné extrémy panují na Kavkazu. Agentura ČTK informovala, že medvědům v biosférické rezervaci na území Krasnodarského kraje a v Adygejské a Karačajevsko-Čerkeské autonomní republice je teplo a odmítají se uložit k zimnímu spánku. V horách se podle ekologů pohybují téměř dvě stovky medvědů, kteří nechtějí usnout. Během uplynulých třiceti let, kdy ruští zoologové chování kavkazských medvědů sledují, si šelmy zimní spánek nikdy nenechaly ujít. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video