Policie v Moskvě zatkla na nepovolené opoziční demonstraci přes 1 400 lidí

  • 403
Ruská opozice svolala kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb v sobotu do Moskvy demonstraci. Protestu, který se konal bez povolení úřadů, se zúčastnilo podle odhadu listu Kommersant 6 000 lidí. Policisté zatkli přes 1 400 lidí. Hromadné zatýkání v noci na dnešek odsoudila šéfka unijní diplomacie Federika Mogheriniová.

Novou bilanci, která čítá téměř jeden a půl tisíce lidí, zveřejnil dnes server OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Ruské tiskové agentury TASS a RIA-Novosti hovoří o 1074 zatčených. Policisté lidi zadrželi v centru Moskvy při sobotní nepovolené demonstraci, kterou svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb. Ruské úřady zatím nesdělily, jakému obvinění zadržení čelí.

„Toto zatýkání a neúměrné použití síly proti pokojným protestujícím zase znovu podrývá základní svobody vyjadřování, sdružování a shromažďování,“ uvedla mluvčí Mogheriniové. „Tato základní práva jsou vepsána v ruské ústavě a my očekáváme, že je stát bude chránit,“ dodala s tím, že rovněž očekává, že Rusko bude dodržovat při pořádání komunálních voleb svoje mezinárodní závazky, především ty plynoucí z členství v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Přesná čísla počtu demonstrantů se liší. Sobotní protestní akce se podle policie zúčastnilo 3500 osob, podle organizátorů přišlo nejméně 5000 lidí.  Sedm stovek z protestujících tvořili novináři a blogeři. Podle dopisovatele listu Kommersant, který byl na místě protestů, se zúčastnilo demonstrace nejméně 6 tisíc demonstrantů.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin ujistil, že pořádek Moskvě zajistí podle platných zákonů. Zatím není jasné, z čeho budou zatčení obviněni.

Pořádkoví policisté se snažili demonstranty zatlačit silou, ale někteří se bránili a volali „Rusko bude svobodné“, „Rusko bez Putina“ nebo „Chceme svobodné volby“.

 „Celý život jsme se bála, ale už to stačí. Když budeme sedět doma, nic se nezmění,“ řekla agentuře AFP osmašedesátiletá účastnice protestu Jelena Rastovková.

Podle agentury Reuters policisté lidi zatýkali ještě před zahájením akce a nakládali je do přistavených autobusů. V Moskvě byla kvůli protestu posílena bezpečnostní opatření, ještě před protestem dělala policie i domovní prohlídky. 

Někteří svědkové tvrdí, že policie zatýkala i náhodné kolemjdoucí, kteří se pouze ocitli poblíž demonstrace. Jedním z takto zadržených byl například Alexander Latyshev, který přijel do Moskvy kvůli obchodnímu jednání a podle jeho slov ho policie zatkla, když pouze seděl na lavičce.

Podle ministerstva vnitra skončilo hodinu po začátku protestu za mřížemi 295 lidí. Organizace Amnesty International ruské řady kritizovala za „bezostyšnou snahu zastrašit opozici“.

Na shromáždění, které se konalo z téhož důvodu přesně před týdnem a s povolením úřadů, přišlo 12 000 lidí. Minulou sobotu se demonstrace obešla bez incidentů.

Už ve středu si opoziční předák Alexej Navalnyj vyslechl soudní rozhodnutí o 30denním vězení za to, že minulou sobotu vybízel k dalším protestům.

Podle agentury AP policie vnikla mimo jiné do studia, které patří Navalnému a které vysílalo záběry z protestu živě. Na internetu se objevilo video ze zásahu, policisté na něm nejméně jednoho zaměstnance donutili si lehnout na zem a při zásahu převraceli nábytek, uvedla AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video