Vypálení balistické střely

Vypálení balistické střely | foto: MDA

Rusko bude považovat každou raketu za jaderný útok. Odpoví stejně

  • 951
Rusko bude považovat jakoukoliv balistickou raketu vypálenou na jeho území jako jaderný útok, na který odpoví aktivizací vlastního jaderného arzenálu. V oficiálním armádním deníku to oznámili představitelé ruské armády. Rusko už dříve varovalo, že použije jaderné zbraně i v případě útoku konvenční zbraní, který ohrozí klíčovou infrastrukturu.

Podle autorů článku generálmajora Andreje Sterlina a plukovníka Alexandra Chriapina nelze určit, zda přilétající střela je konvenčního či jaderného typu. Rusko proto bude vnímat jakoukoliv střelu jako jaderný útok.

„Jakákoliv útočná raketa bude považována za raketu s jadernou hlavicí. Informace o vypuštění rakety budou automaticky předány ruskému vojensko-politickému vedení, které v závislosti na měnící se situaci určí rozsah odvetné akce ze strany (ruských) jaderných sil,“ píše se v článku otištěném v armádním deníku Krasnaja zvězda (Rudá hvězda).

Agentura AP podotýká, že článek je v linii s červnovým dokumentem o ruské politice jaderného odstrašování, podepsaným prezidentem Vladimirem Putinem. Rusko je podle dokumentu připravené použít jaderné zbraně i v reakci na konvenční útok, který ohrožuje „samotnou existenci státu“.

Kam dolétnou nové ruské rakety? V dostřelu je celá Evropa včetně Česka

Dokument dodává, že Rusko může použít svůj jaderný arzenál též v případě, že obdrží „důvěryhodné informace“ o vypuštění balistických raket na ruské území nebo území jeho spojenců. 

Ruské vedení též smí odpovědět jaderným útokem v případě nepřátelského útoku na kriticky důležitá vojenská nebo vládní zařízení, jejichž ochromení „zabrání odvetné akci (ruských) jaderných sil“.

Ruská armáda se dlouhodobě obává, že USA mají k dispozici prostředky, jak odstavit klíčová ruská vojenská a vládní zařízení bez toho, aniž by se musely uchýlit k použití jaderných zbraní. Podle AP je červnový dokument jasným varováním Spojeným státům.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při příležitosti 75 let od shození atomových bomb na japonská města Nagasaki a Hirošima varoval před „zvýšením jaderných rizik“ a „alarmujícím obratem“ ve vojenských a politických doktrínách, který „akceptuje“ využití jaderných zbraní jako prostředků k vedení války. Lavrov vyzval „k eliminaci rizika vojenské konfrontace mezi jadernými mocnostmi“.

Přípravy na jadernou válku

Jako za Černobylu. Lékařům po výbuchu nikdo neřekl o ozářených pacientech

Existují náznaky, že že Rusko i přes své výzvy k míru připravuje na možnost nukleárního konfliktu. Generální ředitel společnosti ONPP Těchnologija Andrej Silkin oznámil, že vyvinuli pro ruský bojový letoun páté generace Suchoj Su-57 nové sklo pilotní kabiny schopné ochránit pilota před „jasem nukleárního výbuchu“ a radiací.

Záhadnou explozi ze srpna minulého roku u severoruského města Severodvinsk, po které v oblasti na krátkou dobu až šestnáctinásobně stoupla radiace, ruští a západní experti spojují s testováním rakety 9M730 Burevestnik (Bouřnák), kterou NATO označuje jako SSC-X-9 Skyfall. Jedná se o raketu s jaderným pohonem, která má mít neomezený dolet a nemá být zachytitelná radary.

Navzdory nehodě, která si kvůli mlčení úřadů vysloužila označení „nový Černobyl“, prezident Putin oznámil pokračování vývoje rakety. Podle jeho slov nemá ve světě obdoby a zajistí suverenitu a bezpečnost Ruska na několik let.

Server Defense One podotýká, že americká armáda se vzdala myšlenky na rakety s jaderným pohonem kvůli řadě problémů, které jsou s jejich vývojem spojeny. Rakety vytváří značné množství radioaktivního odpadu, které hrozí otrávit posádku i každého, kdo se s raketou střetne.

Ruská armáda otestovala hypersonickou raketu:

12. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video